Stejně jako borovice pinie utvářejí krásný středomořský obraz krajiny, jejich semena zdobí lahodné recepty. Tím dnešním jsou typické italské sušenky Pignoli – oříšky jim dodávají nejen lákavý vzhled, ale i svou delikátní chuť (která nesmí chybět třeba u přípravy pesta). Žvýkavý střed sušenek plný mandlové chuti je obohacen právě lahodným křupnutím lehce opečených pinií, kterými jsou sušenky před pečením bohatě obaleny.
Italské mandlové sušenky Pignoli s piniovými oříšky
Na 23 sušenek potřebujete:
- 400 g kvalitního marcipánu (alespoň 50 % mandlí)
- 2 lžičky mandlového cukru nebo ½ mandlového aroma
- 80 g krystalového cukru
- špetka soli
- 65 g mandlové mouky
- 40 g bílku (z necelých 2 vajec)
- 100 g piniových oříšků
- moučkový cukr na posypání (dle chuti)
Postup
- Marcipán nakrájejte na menší kousky a poté rozmixujte v mixéru. Přidejte mandlový i krystalový cukr, špetku soli a mandlovou mouku (případně najemno rozemleté blanšírované mandle).
- Mixujte, dokud se vše důkladně nespojí v hrubší směs. Přilijte odměřené bílky z necelých dvou vajec a zpracujte v hladké těsto lepivější konzistence.
- Z těsta odebírejte pomocí lžíce kousky o stejné velikosti (každý o hmotnosti cca 25 gramů) a mezi dlaněmi z nich tvarujte koule. Ty obalte ze všech stran v misce s piniovými oříšky.
- Koule odkládejte s dostatečným rozestupem (asi čtyři až pět centimetrů) na plech vyložený pečicím papírem. Můžete je shora jemně přimáčknout, aby se trošku zploštily.
- Vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte třináct až patnáct minut do jemného zezlátnutí. Ke konci sušenky bedlivě hlídejte, ať je nepřepečete.
- Po vyndání budou sušenky trochu měkčí, nechte je na plechu ještě asi tři až pět minut ztuhnout. Poté je přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Sušenky můžete před podáváním zlehka poprášit moučkovým cukrem. Počítejte však s tím, že jsou dostatečně sladké. Po vychladnutí je uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do týdne.
Tipy & triky
- Pro dosažení těch nejlepších výsledků použijte do sušenek kvalitní marcipán s alespoň padesáti procenty mandlí. Marcipán s dobrým složením seženete třeba od značky Alnatura nebo Lubeca. Pro nákup vyzkoušejte třeba rohlik.cz, svetcukraru.cz nebo sladke-peceni.cz.
- Těsto můžete časem dle nálady obohatit citronovou či pomerančovou kůrou. Pokud sušenky pečete poprvé, ochutnejte je však nejdříve jen tak.