Dokonalý sametový pudink a sladký karamel. Tak přesně to je crème caramel, sourozenec kultovního crème brûlée. Oba dezerty mají téměř stejný smetanový základ i proces přípravy, jen crème caramel nemá na rozdíl od slavnějšího sourozence vrstvu karamelu křupavou, nýbrž tekutou a více prolnutou do samotného krému.
Ačkoli je crème caramel tradiční francouzský dezert, jeho odnože můžeme najít po celém světě, například ve Španělsku nebo Vietnamu. Pokud máte chuť na nadýchaný vanilkový pudink bez pečení, doporučuji vyzkoušet i jednoduchý francouzský sabayon.
Crème caramel
Na 4 porce potřebujete:
- 150 g smetany ke šlehání
- 150 g plnotučného mléka
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 75 g krupicového cukru
- trochu řepkového oleje
Na karamel:
- 150 g krupicového cukru
- 6 lžic vody
Postup
- Začněte s přípravou karamelu. Cukr s vodou smíchejte v kastrůlku a začněte pomalu bez míchání zahřívat. Přiveďte k varu a stále bez míchání nechte silně bublat do té doby, dokud karamel nebude mít zlato-hnědou barvu, trvá to cca 5 minut. Raději karamel sledujte, ať se nepřipálí, byl by pak hořký.
- Mezitím si ramekiny, malé zapékací misky, lehce vytřete olejem, dezert se bude pak lépe vyklápět. Jakmile je karamel hotový, ihned ho nalijte do jednotlivých misek, ujistěte se, že pokrývá jejich celé dno.
- Troubu si předehřejte na 150 °C, připravte si hlubší pekáček a misky do něj přendejte. Smetanu společně s mlékem a vanilkou začněte pomalu zahřívat. Mezitím si v jiné míse lehce vidličkou prošlehejte vajíčko se žloutky a cukrem. Jakmile se na smetanové směsi objeví první bublinky, hned ji stáhněte z plotny a pomalu ji za stálého míchání přilijte k vaječné směsi. Míchejte, dokud se všechny složky zcela nespojí.
- Mléčnou směs ještě přeceďte přes jemné sítko, které případně zachytí zbytky vajec, a rozdělte ji do připravených misek v pekáčku. Do pekáče nalijte vodu cca do poloviny výšky misek a dejte péct do předehřáté trouby na asi 50 minut. Krém by měl být lehce zlatý.
- Jakmile je dezert hotový, vyndejte ramekiny z vody a nechte zcela vychladnout. Přesuňte do lednice a nechte ještě alespoň 2 hodiny ztuhnout.
- Před servírováním uvolněte krém po stranách misky pomocí špejle či nože a opatrně překlopte na talířek. Dezert můžete připravit dopředu a jen vyndat z lednice těsně před podáváním.