Korejské nudle Bibim guksu s fantastickou pikantní omáčkou a zdravým kimči se jedí studené a v kombinaci s vychlazenou křupavou okurkou jsou perfektním osvěžením do veder.

Nudle se tradičně podávají s vařeným vejcem, ale v hodobóžové verzi (nebo při ochlazení) přidejte i tenké plátky glazovaného masa, které pro tyto případy můžete mít nachystané v mrazáku. Celé jídlo pak máte připravené do 10 minut, respektive za dobu, než se uvaří vejce.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Bibim guksu: studené korejské nudle s kimchi, okurkou & vejcem + glazovaný bůček

Na 2 porce potřebujete:

  • 150 g somyeon nudlí (tenké pšeničné, lze i soba)
  • Sůl 
  • ½ až ¾ hrnku kimči
  • 2 až 4 lžíce gochujang
  • 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky

Dále:

  • ½ okurky
  • 1 až 2 vejce
  • Sezam

Na glazovaný bůček (lze vynechat):

  • 150 g bůčku bez kosti
  • 2 lžíce mirinu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce medu nebo hnědého cukru
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vejce vložte do vroucí vody a uvařte. Pro vejce natvrdo je vařte 10 minut, pro měkčí žloutek jako na fotce 7 až 8 minut. Poté je rychle zchlaďte a oloupejte.
  2. Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu, propláchněte studenou a nechte okapat.
  3. Okurku nakrájejte na šikmá kolečka a ta pak na proužky, nebo použijte spiralizér.
  4. Kimči nasekejte najemno, případnou šťávu slijte a smíchejte s gochujang (začněte 2 lžícemi a další přidejte, pokud máte rádi pálivé), medem, prolisovaným česnekem, octem, sezamovým olejem a sójovou omáčkou.
  5. Omáčku a kimči smíchejte s nudlemi, případně dochuťte a podávejte s okurkou, vajíčkem a sezamem nebo třeba jarní cibulkou pro další svěží element.

Jak na glazovaný bůček

  1. Bůček vložte alespoň na 30 minut do mrazáku, půjde vám pak mnohem lépe krájet. Zamrazte klidně větší kus, zbytek můžete v mrazáku nechat a použít jindy. Ostrým nožem pak maso nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  2. Maso vhoďte do rozpálené pánve a zprudka opečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Přidejte mirin, sójovou omáčku a med a ještě chvilku míchejte, až vznikne lesklá glazura. Ihned podávejte spolu s nudlemi.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Tipy & triky:

  • Korejské nudle somyeon koupíte na internetu a v asijských potravinách, leckdy je ale objevíte i ve vietnamských večerkách a to častěji pod japonským označením somen. Pokud nelpíte na tradici, použijte jiné tenké pšeničné, rýžové či soba nudle.
  • Fermentovanou sladko-pálivou korejskou pastu gochujang pořídíte v korejských a jiných asijských potravinách, online i třeba na Rohlíku. Slabou náhradou může být sriracha nebo sladká chilli omáčka.
  • Pokud vám z přípravy kimči zbylo chilli gochugaru a máte rádi pálivé, do jídla ho přidejte.
  • Pro krémovější a sytější omáčku do ní vmíchejte asi 2 lžíce arašídového másla.
  • I 30 minut předem má smysl připravit tato fantastická marinovaná vejce. V té nejjednodušší podobě stačí vejce necelých 7 minut povařit, oloupat a naložit do sójové omáčky zředěné vodou a ideálně doplněné trochou rýžového nebo černého čínského octa. Jejich konzistence i chuť se tímto jednoduchým krokem parádně změní.
  • Jestli vás nalákal glazovaný bůček, zkuste také voňavý pomalu pečený bůček, doslova se rozplývá na jazyku.
  • Pro další inspiraci, co jíst ve vedrech, se podívejte na výběr 32 receptů pro horké dny.