Korejské nudle Bibim guksu s fantastickou pikantní omáčkou a zdravým kimči se jedí studené a v kombinaci s vychlazenou křupavou okurkou jsou perfektním osvěžením do veder.
Nudle se tradičně podávají s vařeným vejcem, ale v hodobóžové verzi (nebo při ochlazení) přidejte i tenké plátky glazovaného masa, které pro tyto případy můžete mít nachystané v mrazáku. Celé jídlo pak máte připravené do 10 minut, respektive za dobu, než se uvaří vejce.
Bibim guksu: studené korejské nudle s kimchi, okurkou & vejcem + glazovaný bůček
Na 2 porce potřebujete:
- 150 g somyeon nudlí (tenké pšeničné, lze i soba)
- Sůl
- ½ až ¾ hrnku kimči
- 2 až 4 lžíce gochujang
- 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
Dále:
- ½ okurky
- 1 až 2 vejce
- Sezam
Na glazovaný bůček (lze vynechat):
- 150 g bůčku bez kosti
- 2 lžíce mirinu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce medu nebo hnědého cukru
Postup
- Vejce vložte do vroucí vody a uvařte. Pro vejce natvrdo je vařte 10 minut, pro měkčí žloutek jako na fotce 7 až 8 minut. Poté je rychle zchlaďte a oloupejte.
- Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu, propláchněte studenou a nechte okapat.
- Okurku nakrájejte na šikmá kolečka a ta pak na proužky, nebo použijte spiralizér.
- Kimči nasekejte najemno, případnou šťávu slijte a smíchejte s gochujang (začněte 2 lžícemi a další přidejte, pokud máte rádi pálivé), medem, prolisovaným česnekem, octem, sezamovým olejem a sójovou omáčkou.
- Omáčku a kimči smíchejte s nudlemi, případně dochuťte a podávejte s okurkou, vajíčkem a sezamem nebo třeba jarní cibulkou pro další svěží element.
Jak na glazovaný bůček
- Bůček vložte alespoň na 30 minut do mrazáku, půjde vám pak mnohem lépe krájet. Zamrazte klidně větší kus, zbytek můžete v mrazáku nechat a použít jindy. Ostrým nožem pak maso nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Maso vhoďte do rozpálené pánve a zprudka opečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Přidejte mirin, sójovou omáčku a med a ještě chvilku míchejte, až vznikne lesklá glazura. Ihned podávejte spolu s nudlemi.
Tipy & triky:
- Korejské nudle somyeon koupíte na internetu a v asijských potravinách, leckdy je ale objevíte i ve vietnamských večerkách a to častěji pod japonským označením somen. Pokud nelpíte na tradici, použijte jiné tenké pšeničné, rýžové či soba nudle.
- Fermentovanou sladko-pálivou korejskou pastu gochujang pořídíte v korejských a jiných asijských potravinách, online i třeba na Rohlíku. Slabou náhradou může být sriracha nebo sladká chilli omáčka.
- Pokud vám z přípravy kimči zbylo chilli gochugaru a máte rádi pálivé, do jídla ho přidejte.
- Pro krémovější a sytější omáčku do ní vmíchejte asi 2 lžíce arašídového másla.
- I 30 minut předem má smysl připravit tato fantastická marinovaná vejce. V té nejjednodušší podobě stačí vejce necelých 7 minut povařit, oloupat a naložit do sójové omáčky zředěné vodou a ideálně doplněné trochou rýžového nebo černého čínského octa. Jejich konzistence i chuť se tímto jednoduchým krokem parádně změní.
- Jestli vás nalákal glazovaný bůček, zkuste také voňavý pomalu pečený bůček, doslova se rozplývá na jazyku.
- Pro další inspiraci, co jíst ve vedrech, se podívejte na výběr 32 receptů pro horké dny.