Touto expresní přípravou získaly klasické lasagne vážnou konkurenci! Ušetříte nejen nádobí, ale hlavně čas a výsledek vás rozhodně mile překvapí. 

Jednoduché lasagne z pánve

Na 1 velkou pánev budete potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 500 g hovězího mletého ​​masa
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • cca 200 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 6 až 7 plátků suchých lasagní
  • 3 až 4 lžíce mascarpone nebo smetanového sýra
  • 2 hrsti strouhané mozzarelly 
  • Sůl & pepř
  • Čerstvý bazalka
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, stejně nasekejte i stonek řapíkatého celeru a cibuli. 
  2. Olej nalijte do vysoké pánve o průměru cca 30 cm. Pánev musí být vhodná i do trouby, protože v ní budete později zapékat.  
  3. Na oleji orestujte cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Po chvilce přidejte mleté ​​maso, ochuťte ho solí a čerstvě mletým pepřem a zprudka opečte. Vmíchejte sekaná rajčata z konzervy, rajčatový protlak, vývar a sušené oregano a 10 minut vařte pod pokličkou.
  4. Plátky syrových lasagní rozlámejte na třetiny. Rozložte do masové směsi tak, aby omáčka protekla mezi nimi. 
  5. Pod pokličkou vše zvolna vařte 10 až 15 minut, dokud nejsou pláty lasagní měkké.
  6. Do pánve nyní dejte po lžících mascarpone, ale nemíchejte ho.
  7. Předehřejte troubu s funkcí grilu na 180 °C. Povrch obsahu pánve posypte strouhanou mozzarellou a zapečte, dokud sýr nezezlátne.
  8. Posypte lístky čerstvé bazalky a podávejte horké, aby každá porce obsahovala část mascarpone, které jídlo dokonale zjemní. 

Tip: Další recepty na netradiční lasagne třeba z polenty, červené řepy nebo dýně vám mohou být inspirací pro výborné večeře. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková