Jak pracovaly největší mozky všech dob? Měly jejich denní rutiny něco společného? Na to se v knize Daily Rituals: How Artists Work, ve které podrobně rozebral zvyky 161 výjimečných osobností od významných autorů, filozofů až po vědce, zaměřil spisovatel Mason Currey. Zásadní roli podle něj hrály tyto praktiky.

Nerušit!

Spisovatel Mark Twain pracoval ve speciálním pokoji, ve kterém ho nesměla rušit ani jeho rodina. Pokud něco přece jen vyžadovalo Twainovu pozornost nebo konzultaci, museli členové rodiny zatroubit na trubku. Jane Austenová prý zase schválně nechala vrzat pant dveří, aby byla připravená, když ji někdo přijde vyrušit.

William Faulkner si s sebou do pracovny bral kouli od dveří, aby odradil zvídavé návštěvy, a malíř N. C. Wyeth si dokonce přidělával karton na brýle, aby ho nic nerozptylovalo a neodvádělo jeho pozornost. Osvícenský filozof Voltaire pracoval jen ráno a večer, kdy už ostatní většinou spali.

Jak aplikovat dnes? Vzhledem k tomu, že nás od práce většinou vyrušují technologie, zavřete si telefon do jiné místnosti nebo si ho alespoň nechte v tašce. Na počítači pracujte na full screen a vše, co by mohlo odvádět vaši pozornost, si zkrátka dejte co nejdále od sebe.

Procházka

O blahodárných účincích obyčejné chůze věděl své například dánský filozof Søren Kierkegaard, jenž během procházek nabíral inspiraci. Čajkovskij chodil na pravidelné dvouhodinové výlety většinou po večeři, Charles Dickens se dokonce vydržel procházet tři hodiny. Beethoven si dával vycházky po obědě a nezapomínal si s sebou brát notes pro případy, že by ho něco náhle napadlo.

Jak aplikovat dnes? Během pracovní doby si naplánujte jednu větší, třeba dvacetiminutovou, procházku nebo pár menších. Stačí, když se projdete cestou na oběd nebo cestou z práce na vzdálenější zastávku.

Rutina

Benjamin Franklin byl posedlý plánováním svého dne. Spisovatel Thomas Mann měl den pečlivě rozplánovaný na čas, během kterého se věnoval výhradně práci, a na zbytek, kdy jen tak přemýšlel nebo byl s rodinou. Ernest Hemingway vstával brzy ráno a po každém dni pečlivě kontroloval, zda napsal požadovaný počet slov. Romanopisec Anthony Trollope psal s hodinkami před očima a nakazoval si vyplodit alespoň 250 slov za minutu, Stephen King píše každý den 2000 slov.

Jak aplikovat dnes? I když ne každá rutina sedí všem, zkuste většinu svých dnů pracovat stejně. Vstávejte a choďte spát ve stejný čas, vyhraďte si čas na hlubokou práci a zbytek času věnujte méně náročným, rutinním úkolům. A hlavně – plánujte dopředu!

Přestávky

I když se tu bavíme o největších mozcích všech dob, většina z nich moc dobře věděla, co dělat, když nemají inspiraci nebo když už jim zkrátka pracovat nejde. Hemingway se v těchto případech do práce nenutil a raději odepisoval na dopisy, spisovatel Henry Miller prohlásil: „Věřím, že nejlepší je zvednout se od psacího stroje ve chvílích, kdy mám stále co říct,“ a narážel tím na to, že sedět u psaní až do vyčerpání všech sil nedává smysl. Stejnou myšlenku sdílel i Jung, který zase prohlásil: „Člověk, který je unavený a potřebuje odpočívat, ale místo toho pracuje, je blázen.“

Jak aplikovat dnes: Jednoduše. Pokud něco nejde, dejte si pauzu. Pracujte na jiném úkolu nebo si na chvíli zdřímněte. Jen se do práce příliš netlačte.

Jakou rutinu máte vy? Napište nám na jakbytlepsi@forbes.cz nebo se o to podělte v naší facebookové skupině.