Listy ředkviček jsou příliš dobré na to, aby skončily na kompostu. Obsahují spoustu cenných vitaminů a minerálů a jejich chuť je příjemně štiplavá až nahořklá. Nať ředkviček se hodí skvěle do salátů, smoothie či polévek. Připravíte z ní rovněž luxusní pesto, které využijete do spousty dalších pokrmů.
Ředkvičkové pesto si vychutnáte na opečené bagetce nebo s čerstvými těstovinami. Potřete jím pizzu, ozdobíte polévku nebo jej využijete jako náplň do listového těsta či slaných buchet. Perfektně dochutí i různé druhy salátů.
Parmezán pesto zvýrazní a dodá mu příjemně slanou chuť. V případě, že chcete ponechat pesto veganské, nahraďte parmezán lahůdkovým droždím, díky kterému si rovněž výraznou chuť zachová. Pro krásný jas a extra svěží chuť přidejte do pesta citronovou šťávu s několika lístky čerstvé máty. Ředkvičky samotné pak využijte na ozdobu, do salátů, závitků, nebo si je vychutnejte pečené s chřestem na výborné cizrnové palačince.
Pesto z listů ředkviček
Na 2 dózy (každá 130 ml) potřebujete:
- 25 g slunečnicových semínek
- 25 g piniových oříšků
- 25 g pražených nesolených pistácií + na ozdobu
- 100 g ředkvičkových listů (asi ze 4 svazků ředkviček)
- 2 stroužky česneku
- 25 g strouhaného parmezánu
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
- Asi 120 ml EP olivového oleje + na zalití
- Asi 6 listů máty + na ozdobu
- Mořská sůl & čerstvě mletý pepř
K podávání:
- Bageta
- Ředkvičky
- Výhonky červené ředkvičky
- Microgreens ředkvička
Postup
- Slunečnicová semínka, piniové oříšky a pistácie opékejte nasucho na pánvi, dokud se nerozvoní. Průběžně míchejte. Pak je nechte vychladnout a samostatně rozmixujte.
- Do pesta vyberte pouze svěží zelené listy ředkviček, případné nažloutlé nepoužívejte. Důkladně je properte a nechte okapat. Stroužky česneku nasekejte nadrobno a spolu s listy vložte do mixéru.
- Přidejte strouhaný parmezán, rozemletá semínka s oříšky, čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, olivový olej a lístky máty. Osolte a zlehka opepřete čerstvě mletým pepřem.
- Vše společně rozmixujte do jemné konzistence. Podle potřeby dochuťte nebo přikápněte olej. Pesto nalijte do čistých uzavíratelných dóz a zalijte tenkou vrstvou oleje. V lednici vydrží několik dní.
- Ředkvičkové pesto podávejte s opečenou bagetkou, ozdobte překrojenými ředkvičkami, výhonky ředkviček i microgreens.
Tip: Část ředkvičkových listů můžete nahradit bazalkovými. Dodají pestu na větší jemnosti.