Aby se jarní závitky pyšnily pomyslným puncem jara, měly by být stejně tak pestré – a to barvami i chutí. A to tyto závitky s uzeným pstruhem a hoisin dipem rozhodně jsou! Konzervativní strávníci nechť se drží stranou a odvážlivci – pojďme do rolování. Velký chuťový zážitek připravíte už do půl hodiny.

V závitcích jsme nakombinovali velice kontroverzní bylinky – koriandr s řeřichou a koriandr s koprem. Všechny tři druhy vynikají intenzivním aroma, a proto zvažte, kolik které bylinky přidáte – která bude hrát prim a která tu první doprovodí. A aby ten smyslový zážitek byl ještě větší, nezapomeňte na hoisin dip. S velkou pravděpodobností ho budete rádi připravovat i k jiným druhům závitků a možná i jako zálivku na váš oblíbený exotický salát.

Nesmažené rýžové závitky s uzeným pstruhem a hoisin dipem

Na 6 až 8 závitků potřebujte:

  • ¼ červeného zelí
  • 5 ředkviček
  • 1 mrkev
  • ⅓ okurky
  • ½ avokáda
  • 80 g uzeného pstruha
  • Mungo výhonky
  • Koriandr
  • Řeřicha nebo kopr
  • 6 až 8 kusů rýžového papíru
  • Sezamová semínka k podávání (nemusí být)

Hoisin dip:

  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička javorového sirupu

Postup

  1. Zelí nakrouhejte na nudličky. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Mrkev a okurku oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky dlouhé asi 7 cm. Avokádo nakrájejte na slabé klínky. Pstruha rozeberte na menší kusy nebo nakrájejte na proužky.
  2. Rýžový papír máčejte několik sekund v teplé vodě, aby změkl. Rozložte jej na hladkou podložku. Doprostřed vyskládejte vedle sebe asi 5 plátků ředkviček tak, aby se lehce překrývaly. Vedle ředkviček rozprostřete koriandr. Do stejně dlouhé linky podélně skládejte zelí, nakrájenou mrkev, okurku, uzeného pstruha, mungo výhonky a posypejte řeřichou nebo koprem podle chuti. Boční strany papíru přehněte dovnitř. Odspoda vzhůru rolujte papír s náplní do závitku. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete připravené ingredience.
  3. Ingredience na hoisin dip důkladně prošlehejte nebo promixujte a podávejte k závitkům. Závitky před servírováním můžete posypat sezamovými semínky a bylinkami, které jste do závitků použili.