skip to main content

Domácí chleba ve svátečním pojetí: srolujte ho s barevným pestem a bude vám chutnat i samotný

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Nemusíte být zkušený pekař, abyste zvládli připravit pečivo, na které v pekárně nenarazíte, ale pro které byste se pravděpodobně s chutí vraceli. Chlebové rolky se špenátovým a rajčatovým pestem můžou posloužit jako chutná svačina, ale taky zpestří od všedního po sváteční menu. Ať už budete rolky podávat jako součást předkrmu, polévky nebo salátu, stanou se ozdobou. Toto pečivo totiž nejen, že dobře chutná, ono i dobře vypadá.

Možná už vás napadají i jiné obměny pest, které by se daly na potření využít. Ať už použijete klasické bazalkové pesto, nebo méně tradiční rukolové, pažitkové či jiné bylinkové pesto, buďte si jistí, že výsledek dopadne skvěle, protože obsažený olej těsto ještě více zvláční a zjemní.

Chlebové rolky se špenátovým a rajčatovým pestem

Na 10 kousků potřebujete:

  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 220 g pšeničné hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 250 ml teplé vody
Reklama

Na špenátové pesto:

  • 50 g baby špenátu
  • 30 g dýňových semínek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • Špetka soli
  • 40 g olivového oleje

Na rajčatové pesto:

  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 30 g vlašských ořechů
  • 2 větvičky bazalky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • Špetka soli
  • 40 g olivového oleje

Postup

  1. Obě mouky smíchejte v míse se solí. Doprostřed vytvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypejte cukrem a zalijte teplou vodou. Nechte 15 minut pracovat. Když vzejde kvásek, přilijte do mísy olej a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout.
  2. Než vykyne těsto, připravte si pesta. Jednoduše stačí rozmixovat uvedené ingredience najemno – samozřejmě odděleně – pro každé pesto zvlášť.
  3. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Krátce zpracujte a poté vyválejte obdélník silný cca 0,5 cm a velký přibližně 47×35 cm.
  4. Na polovinu plátu rozetřete špenátové pesto a na druhou polovinu rajčatové pesto. Okraj po jedné straně – té podélné – nechte volný (stačí 3 cm). Po délce srolujte těsto do rolády a nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky. Doprostřed každého položte kulaté držadlo vařečky (souběžně s řezy) a zmáčkněte.
  5. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C 25 až 30 minut.