Chřestová sezona je v plném proudu a je potřeba se této královské zeleniny s chutí nabažit. Pokud patříte mezi jeho milovníky stejně jako my, tak si dnes připravte chřestový krém s výraznou chutí citronové kůry a parmazánu.

Pro zachování hezké zelené barvy doporučuji přidat trochu špenátu, pokud ho ale nemusíte či nemáte zrovna při ruce, s klidem ho vynechte, polévka bude chutnat totožně. Vyzkoušejte i jiné variace bylinek, hodí se například kopr, získáte tak neotřelou a zajímavou chuť. Ačkoli stonky nejsou na minutkovou přípravu vhodné, při přípravě této polévky jejich tvrdost nevadí, zužitkujete tak chřest celý.

Krémová chřestová polévka s parmazánem

Na 4 porce potřebujete:

  • 800 g zeleného chřestu
  • 400 g kuřecího či zeleninového vývaru
  • 1 menší cibuli
  • 3 lžičky ghí
  • 4 stroužky česneku
  • kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • hrst bazalky
  • 3 snítky tymiánu
  • snítku rozmarýnu
  • hrst baby špenátu
  • 50 g parmazánu
  • 80 g smetany ke šlehání
  • sůl & pepř
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozpalte větší hrnec, přidejte ghí a nechte ho zahřát. Nasypte do něj pokrájenou cibuli a za občasného promíchání ji nechte zesklovatět. Přidejte na plátky pokrájený česnek a lehce ho opečte.
  2. Chřest omyjte a z každého stonku odřízněte špičku. To je ta nejdelikátnější část, budete ji potřebovat na ozdobu polévky. Zbytek chřestu pokrájejte na větší kusy a přidejte ho hrnce. Cca dvě minuty ho opékejte, následně přilijte studený vývar. Osolte, opepřete, přidejte citronovou kůru a nasekané bylinky. Vařte s pokličkou, dokud není chřest kompletně měkký, trvá to kolem 15 minut dle jeho tloušťky.
  3. Ke změklému chřest přidejte špenát a nechte pár sekund zavadnout. Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přelijte zpátky do hrnce, pokud je potřeba, přilijte ještě trochu vývaru či vody. Zjemněte smetanou a naposledy zahřejte. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán.
  4. Ochutnejte, dle chuti dochuťte další solí, pepřem, parmazánem či citronovou kůrou. Během vaření polévky přiveďte k varu ve vedlejším hrnci osolenou vodu. Jakmile je polévka hotová a voda se silně vaří, přidejte do vody chřestové špičky a vařte je po dobu 1 minuty či dle jejich velikosti, měly by být al dente. Zprudka ochlaďte ledovou vodou, abyste zastavili proces varu.
  5. Krém podávejte s chřestovými špičkami, chlebovými krutony a parmazánem.
Foto Markéta Marešová