skip to main content

Zdravá večeře či snídaně na vidličku, co vás neodrovná na zbytek dne: špenátové vafle s pohankovou moukou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Zatímco milovníci „vaječných“ snídaní nebudou moct ráno dospat a do postele půjdou natěšení na ráno, kdy si tyto lehké špenátové vafle s pohankovou moukou připraví, zastánci sladkých snídaní se můžou zase celý den těšit na večer, až nastoupí do kuchyně a vykouzlí si výživnou, zdravou a barevnou večeři. Špenátové vafle jsou zkrátka skvělé jídlo ke snídani i k večeři, protože příjemně zasytí, ale ne natolik, abyste se cítili unavení.

Pohankové špenátové vafle se zastřeným vejcem

Na 2 porce/4 vafle potřebujete:

  • 1 vejce
  • 50 g baby špenátu
  • ½ lžičky lístků čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 70 hladké mouky
  • 90 g pohankové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Sůl
  • Olivový olej na potření vaflovače

Navíc:

  • 70 g sýru feta
  • 70 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • Ocet
  • Cherry rajčata
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Pažitka
  • Případně baby špenát na ozdobení
Reklama

Postup:

  1. Do vyšší mísy/tubusu rozklepněte vejce, přidejte špenát, tymián a česnek, zalijte vodou a olejem a rozmixujte. Do směsi vmíchejte obě mouky, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli.
  2. Vaflovač lehce potřete olivovým olejem a z těsta postupně smažte po 10 minutách vafle.
  3. Fetu nastrouhejte nebo rozmačkejte a promíchejte se zakysanou smetanou. Směs rozetřete na 2 vafle a každou naservírujte zvlášť na talíř. Rajčátka nakrájejte a vafle jimi posypejte. Přiklopte druhou vaflí.
  4. V hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu. Hladina vody by měla sahat do výšky 10 až 15 cm. Do vody vlijte cca 2 lžičky octa, udělejte vír a do něj opatrně vklepněte vejce. Vařte na velice mírném plameni 3 až 4 minuty. Po uvaření vyjměte, nechte okapat a naservírujte na vrchní vafli. Pokračujte takto i s druhým vejcem.
  5. Nakonec osolte, opepřete a posypejte nadrobno pokrájenou pažitkou.

S čím servírovat

Lahodné spojení vaflí se sýrem feta a zakysanou smetanou chutná perfektně. Příště ale můžete vyzkoušet i bylinkový tvaroh anebo žervé se sušenými rajčaty, případně přidat sušenou šunku. Plátek prosciutta nebo jamónu bude téhle barevné parádě rozhodně slušet. Nebojte se ani restovaných žampionů a další čerstvé i pečené zeleniny.