Netradiční ingrediencí polského žurku je takzvaný zákvas, který polévce dodá nejen krémovou konzistenci, ale i typickou chuť. Základem je žitná mouka, voda a dva tři dny času. Pak už stačí jen zelenina, světlá klobása a uzené maso.

V Polsku je tato bílá verze boršče oblíbená nejen na Velikonoce a trochu připomíná naše kyselo nebo bezvadnou velikonoční polévku šmigrustovku.

Polský žurek – velikonoční bílý boršč s kvasem, uzeným a vejci

Na žitný zákvas potřebujete:

  • 40 g hladké žitné mouky
  • 150 ml převařené vody 
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 stroužek česneku

Na 4 porce polévky:

  • 200 g prorostlého uzeného bůčku
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l uzeného nebo masového vývaru
  • 1 světlou vepřovou klobásu
  • 1 mrkev 
  • 1 řapík celeru
  • 1 petržel
  • 3 střední brambory 
  • ½ lžičky celého černého pepře
  • 2 až 3 bobkové listy
  • sůl
  • 2 lžíce octa
  • 200 ml smetany​ ke šlehání

K podávání:

  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky
  • 3 natvrdo uvařená vejce
  • nastrouhaný čerstvý křen
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Zákvas si založte cca dva až tři dny před vařením polévky. Stačí do vyvařené zavařovací sklenice zamíchat čerstvou žitnou mouku s vlažnou převařenou vodou. Můžete přidat bobkový list, stroužek česneku a pár kuliček nového koření pro chuť. Zavařovačku zakryjte plátýnkem nebo gázou a nechte v pokojové teplotě zákvas zrát. Nelekejte se, když se oddělí tekutina od mouky. 
  2. V hrnci orestujte na kostičky nakrájený uzený bůček, aby pustil tuk. Na něj dejte smažit cibuli na cca tři minuty, dokud nezměkne a nezprůhlední. Na poslední minutu přidejte i nasekané stroužky česneku. 
  3. Mezitím si nakrájejte mrkev, celer, petržel a oloupané brambory na kostičky.
  4. Orestovaný bůček s cibulí a česnekem zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte celou světlou klobásu, veškerou zeleninu, celé kuličky pepře, bobkové listy a sůl (v množství dle slanosti vývaru). 
  5. Snižte teplotu, přikryjte poklicí a za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak do polévky nalijte ocet a provařte dalších pár minut. 
  6. Klobásu vyndejte z vývaru a nakrájejte na plátky.  
  7. Odeberte do misky trochu vroucí polévky a do ní zamíchejte smetanu, aby se teploty vyrovnaly a smetana se v polévce nesrazila, pak teprve tuto směs nalijte do hrnce. Polévku znovu provařte a nakonec přidejte přes sítko přecezený zákvas. 
  8. Mezitím nakrájejte uvařená vejce na poloviny. Rozdělte klobásu a vajíčka do hlubokých talířů nebo misek a zalijte je polévkou. Každou porci posypte nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným čerstvým křenem.  

Tip: Vyzkoušejte další polské speciality jako plněné pirohy nebo chlodnik.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková