Polévka šmigrustovka si svůj název vykoledovala na Moravě – právě zde totiž šmigrustem nazývají velikonoční pomlázku. Není tak divu, že do polévky upotřebíte bohatou nadílku „natvrdlých“ vajec z hodovačky. Je to polévka s řízným názvem i chutí po čerstvě nastrouhaném křenu. A pokud jste si domů z koledy přinesli více, než bylo potřeba, postaví vás opět na nohy. Je jednoduchá na přípravu a poměrně rychle hotová, což během veškerého svátečního chystání jistě oceníte.

Pokud máte nadílky vařených vajec stále přebytek, vyzkoušejte náš oblíbený velikonoční zero waste recept či klasickou vajíčkovou pomazánku. Nebo se nalaďte na (snad už) prosluněné jaro a připravte si skvělou hráškovou pomazánku s medvědím česnekem, do které nasekaná vajíčka přidejte.

Velikonoční šmigrustovka – uzená polévka s klobásou a čerstvým křenem

Na 4 porce potřebujete:

  • 650 g uzených vepřových žeber
  • 2 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 papriková klobása
  • 2 stonky jarní cibule
  • 1 až 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 zarovnané lžíce hladké mouky
  • Sůl & pepř
  • 4 (vykoledovaná) vejce vařená natvrdo
  • Čerstvý křen
  • Čerstvá pažitka

Postup

  1. Na vývar použijte kvalitní uzené maso s kostí (žebra) od ověřeného řezníka. Vložte jej do hrnce, přidejte očištěnou (avšak neoloupanou) cibuli, bobkový list a nové koření. Vše zalijte vodou tak, aby bylo maso těsně ponořené a přiveďte pomalu k varu. Za něžného probublávání vařte 60 až 90 minut.
  2. Maso vyjměte a vývar sceďte. Cibuli s bobkovým listem a kořením vyhoďte. Maso oberte od kosti a podle potřeby nakrájejte na menší kousky.
  3. Klobásu nakrájejte na (půl)kolečka a opečte nasucho v nepřilnavém hrnci. Po opečení ji vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce. Na puštěném tuku osmahněte nadrobno nakrájenou bílou část jarní cibulky. Zasypejte mletou paprikou, promíchejte a zalijte připraveným vývarem.
  4. Polévku přiveďte k varu a mezitím vymíchejte pomocí metličky smetanu s moukou. Pomalu a za stálého míchání ji přilévejte do polévky a společně ještě 5 až 10 minut provařte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby (avšak berte v potaz, že uzený vývar už je vcelku slaný).
  5. Do hlubokých talířů rozdělte natvrdo uvařená přepůlená vejce, obrané uzené maso, opečenou klobásu a nakrájenou zelenou část jarní cibulky. Zalijte polévkou a ozdobte čerstvě nastrouhaným křenem a nasekanou pažitkou.

Tip: Uzený vývar si můžete připravit i den dopředu. Po zatuhnutí pak seškrábněte přebytečný tuk, který se navrchu usadí, polévka tak bude méně tučná.