Kombinace, která funguje stejně dobře jako krásně barevný finger food na vaše večírky i jako lehká jarní večeře? Řeč je o nadýchaných ricottových plackách s hráškem a marinovaným lososem gravlax.
U placek jen uzpůsobíte jejich velikost zamýšlenému účelu a rozhodnete se, jestli je doplníte elegantními křepelčími vajíčky nebo pouze jednoduchým ztraceným vejcem. Jídlu pak přidáte na živinách i estetice křupavou jarní zeleninou a výhonky a budete si užívat chuťový i vizuální zážitek.
Hráškové placky s ricottou, marinovaný losos gravlax a vejce
Na lososa potřebujete:
- 200g hřbetní filet z lososa s kůží
- 50 g mořské soli
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce čerstvého kopru (lze vynechat)
- ½ červené řepy na obarvení (lze vynechat)
Na 2 až 3 porce placek potřebujete:
- 300 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
- 250 g ricotty
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 až 3 jarní cibulky
- 1 hrst čerstvé máty (skvělý je i koriandr a bazalka)
- Kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
- ½ lžičky kypřicího prášku
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- Sůl & pepř
- Řepkový nebo olivový olej na smažení
Dále:
- Slepičí nebo křepelčí vejce
- Kysaná smetana nebo řecký jogurt
- Zelenina (ředkvičky, okurka)
- Klíčky, bylinky (kopr, máta), naložený pepř nebo kapary, sezam na posypání
Postup
- Do přípravy lososa se pusťte 2 až 3 dny předem. Filet (vyberte středovou část, co je ve všech místech zhruba stejně vysoká) omyjte a nožem případně pod tekoucí vodou odstraňte šupiny. Plastovou krabičku, ve které jste rybu koupili, vyložte potravinářskou folií tak, aby vám po stranách zbyly pruhy na její zabalení. Stejně tak poslouží jiná nádoba velikostí co nejpodobnější filetu.
- Sůl smíchejte s cukrem, nasekaným koprem a najemno nastrouhanou řepou (ta spíše než jakoukoli chuť dodává fialovou barvu, můžete proto vynechat). Na dno misky rozprostřete trochu solné směsi, vložte do ní rybu a zasypejte zbytkem soli tak, aby nikde nevyčuhovala. Překryjte folií, pro rychlejší marinování ještě zatižte, a nechte v lednici 1 až 3 dny marinovat. Po 1 dnu je ryba téměř syrová, za mne je nejlepší po 2,5 až 3 dnech – nejvíce pak svou strukturou připomíná uzeného lososa a později už zase natáhne příliš soli.
- Lososa pak pořádně omyjte studenou vodou, osušte a ostrým nožem krájejte na tenké plátky.
- Hrášek nechte povolit a částečně ho rozmixujte. Jde o to, aby hmota držela při sobě, ale stále v ní zůstaly kousky kuliček. Smíchejte s ricottou, moukou, vejci, najemno nasekanou jarní cibulkou a mátou nebo dalšími bylinkami, citronovou kůrou (strouhejte ovšem jen její žlutou část, bílá je hořká), kypřicím práškem, římským kmínem, kurkumou, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
- Těsto nechte 10 minut odležet a na rozpáleném oleji z něj pak smažte buď malinké lívanečky jako jednohubky, nebo asi 12 větších placek, pokud lívance chystáte jako klasické jídlo.
- Mezitím si uvařte vejce: natvrdo, jako volské oko nebo pošírovaná. Na ta vejce vyklepněte do malého hrníčku, přiveďte k varu osolenou vodu s trochou octa, teplotu snižte tak, aby teplota byla těsně pod bodem varu, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj opatrně vlijte. Stejně pokračujte s dalšími vajíčky. Pošírujte je těsně pod bodem varu 3 až 4 minuty, poté děrovanou lžící vyndejte na talířek.
- Placky servírujte se smetanou, vajíčky, čerstvými bylinkami, microgreens, plátky ředkviček či okurek, skrojky citronu k rybě a posypané sezamem nebo naloženým pepřem.