Tvořte na Mikuláše s dětmi a učiňte jim tento den skutečně příjemným. Žádný čert už je pak nemůže rozhodit, pomáhají přece rodičům, a tak jsou před odnesením do horoucího pekla v bezpečí. Vy navíc převezmete roli zábavných rodičů, kteří ve svých dětech probouzí kreativního ducha.

Děti dorty milují. A když opominete fakt, že nejsou zdravé (i když zdravější varianty existují) a přimhouříte na Mikuláše oko, můžete připravit dorty alespoň v menším měřítku. Navíc v úžasné lízátkové podobě. Cake pops jsou oblíbené mini dortové verze, které můžete nazdobit opravdu jakkoli. Obvykle mají právě kulatý tvar lízátek, ale setkáte se s hromadou dalších tvarů či postaviček. My jsme jim letos dali podobu Mikuláše, čerta i anděla.

Láskyplný Mikuláš skrývá pod světlým kabátkem malé překvapení v podobě lentilky. Ďábelská čokoverze z tmavého piškotu je obohacena oříškovým krémem a nevinný anděl je vykutálen z kombinace datlí a mandlové moučky. Polevy a ozdoby jim náleží podle příslušnosti. Jakmile vám dojdou čertí rohy, mikulášská čepice, andělská křídla nebo trpělivost, ozdobte kuličky, čím se vám zlíbí. Práci si můžete také podstatně zjednodušit tím, že místo pečení koupíte korpusy již hotové.

Mikulášské cake pops

Na piškotový korpus Mikuláše a čerta (nebo kupte hotový korpus):

  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru (8 g)
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové moučky
  • 50 ml rozpuštěného másla
  • 2 lžičky kakaa

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 1 balení vanilkového cukru (8 g)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry 
  • 1 vrchovatá lžička lískooříškového krému

Na datlovo-mandlové kuličky (anděl):

  • 150 g sušených datlí
  • 1 pomeranč
  • 200 g mandlové moučky

Na dohotovení a ozdobu:

  • Světlý marcipán nebo fondán
  • Potravinářská barva (červená, zlatá)
  • Černý fondán
  • Světlé sušenky, lyofilizované banány
  • Zlatá gelová zdobicí tubička
  • Sněhové vločky, hvězdičky
  • Barevné zdobení, perly
  • Lentilky
  • Směs drcených ořechů
  • Asi 500 g čokolády v peckách (bílé a hořké)
  • 48 papírových špejlí na cake pops

Postup

  1. Vejce s oběma cukry vyšlehejte na vyšší otáčky do husté světlé pěny (zabere to 10 až 15 minut). Mezitím smíchejte mascarpone s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou a dejte prozatím do chladu.
  2. Do vyšlehané vaječné pěny zvolna zapracujte obě mouky a zchladlé rozpuštěné máslo. Těsto rozdělte do dvou nádob a do jedné důkladně vmíchejte prosáté kakao. Obě těsta nalijte do dvou menších forem vystlaných pečicím papírem a pečte při 180 °C přibližně 20 až 30 minut (podle skutečné velikosti forem). Správnou propečenost těst otestujte špejlí. Po dopečení nechte korpusy úplně vychladnout a pak je nastrouhejte nahrubo na struhadle, rozdrolte třením o sebe (po jejich rozpůlení) nebo opatrně rozmixujte v mixéru.
  3. Ochucené mascarpone rozdělte na dvě poloviny a do jedné vmíchejte lískooříškový krém. Světlý krém zapracujte rukama do světlého rozdrobeného těsta, krém s lískovými oříšky zase do těsta tmavého. Jakmile vytvoříte dvě celistvé koule, rozdělte je na 32 stejně velkých kousků (16 světlých a 16 tmavých). Z obou vyválejte mezi dlaněmi kuličky o průměru 2,5 až 3 cm (do světlých navíc vtlačte jednu lentilku jako překvapení od Mikuláše). Hotové kuličky odkládejte na tác a dejte alespoň na půlhodiny ztuhnout do lednice.
  4. Datle nakrájejte na menší kousky a nechte změknout v čerstvě vymačkané šťávě z pomeranče. Sceďte je a rozmixujte. Přidejte k nim mandlovou moučku nebo čerstvě rozmixované mandle moučné konzistence. Těsto dejte na chvilku do lednice ztuhnout, aby se vám s ním lépe pracovalo. Poté z něj vytvarujte koule o průměru 2,5 až 3 cm. Mělo by vám z něj vyjít opět 16 kousků.
  5. Nachystejte si veškeré propriety na zdobení. Marcipán obarvěte červeným barvivem a vyrobte z něj rohy, jazyk a ocas pro čerta. Z černého fondánu vytvořte chlupaté konce ocasu. Kousek světlého marcipánu obarvěte zlatou barvou a vytvořte z něj svatozář pro anděla. 
  6. Z rohů světlých sušenek nebo z kousků lyofilizovaného banánu vyrobte andělská křídla. Mikuláši vyrobte z obarveného marcipánu červenou čepici se zlatým křížem za pomoci zlaté gelové tubičky. Ze světlého marcipánu vyrobte mikulášskou hůlku a do misek připravte různé druhy posypek. 
  7. Nad vodní lázní rozpusťte bílou i hořkou čokoládu (každou zvlášť). Rozpuštěnou čokoládu občas promíchejte. Do středu každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě (přibližně 1 cm). Kulička tak bude po zatuhnutí na špejli lépe držet. U plněných kuliček lentilkami buďte obezřetní, ať je neprotlačíte skrz druhou stranu.
  8. Kuličky na špejli namáčejte do čokolády (tmavý korpus do hořké čokolády pro výrobu čerta, světlé a datlovo-mandlové kuličky do bílé čokolády pro výrobu Mikuláše a anděla). Můžete si při namáčení vypomoci lžící. Namočené kuličky nechte za stálého otáčení okapat. Pomůže vám rovněž poklepání na zápěstí ruky, ve které lízátko držíte, nebo lehké ťuknutí špejlí o hranu nádoby.
  9. Lízátka postupně zapichujte do proděravěné krabice s dutým dnem, hrnku naplněného cukrem, pěny na aranžování květin či do polystyrénového bloku. Před úplným zaschnutím čokolády je zkrášlete připravenými ozdobami. Hotová lízátka nechte v chladu úplně zatuhnout.

Tip: Korpusy a mandlovo-datlové koule si můžete nachystat i den dopředu. Budete tak mít vše pěkně odleželé a můžete se pustit zvesela do zdobení. S dětmi můžete vyzkoušet i lahodné mikulášské cupcakes nebo barevné sušenky.