Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Že dokáže už malý kousek čokolády zvednout náladu, je známá věc, o které jste se určitě sami mnohdy přesvědčili. Co potom dokáže kus koláče plný čokoládové náplně, si možná představit dovedete. Nezůstávejte ale jen u představ a pusťte se do jeho přípravy na vlastní kůži. I samotné pečení totiž zlepšuje náladu. Při přípravě koláče budete potřebovat jistou dávku pozornosti, trpělivosti a přesnosti, čímž tak spolehlivě odsunete jakékoliv problémy v mysli stranou. A protože krém vyžaduje určitý čas na vychladnutí, uvedená receptura s jeho množstvím nešetří. Můžete si tak trochu radosti nadávkovat ještě dřív, než jím koláč naplníte.

Křehký koláč s čokoládovou ganache (forma o velikosti 30×10 cm)

Náplň:

  • 500 ml 30% smetany
  • 100 g kakaa
  • 130 g cukru
  • Vanilkový lusk
  • 250 g 70% čokolády

Korpus:

  • 180 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 90 g másla
  • 2 lžíce studené vody

Navíc:

  • 250 g dobré malinové zavařeniny
  • 1 plátek želatiny

Na ozdobení:

  • Tmavá a bílá čokoláda
  • Lyofilizované maliny
  • Čerstvé maliny

Postup

  1. Den předem uvařte krém. Smetanu nalijte do hrnce. Vsypte kakao a cukr a metlou promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte několik sekund, poté odstavte. Do směsi vmíchejte semínka vanilky a nadrobno nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozplyne. Zchladlý krém uložte do lednice.
  2. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do sypké směsi co nejrychleji zapracujte na kostičky pokrájené máslo. Když vznikne směs připomínající sušší drobenku, začněte zapracovávat vejce a vodu. Zpracované těsto zabalte do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.
  3. Těsto vyválejte na plát (silný asi 2 mm) a vyložte jím hranatou formu (30×10 cm), případně kulatou formu (o průměru 23 cm). Dno několikrát propíchněte vidličkou a důkladně vyložte alobalem. Buďte velice pečliví – co zde zanedbáte, pak už nenapravíte. Je třeba alobalem důkladně obrýsovat hrany, aby se při pečení nezdeformovaly a korpus se „nesesunul“. Stejně důkladně vysypejte vyloženou formu luštěninami až po okraj. Lehce dlaněmi zmáčkněte.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte takto přikryté 20 minut. Korpus vyndejte z trouby a odstraňte alobal s luštěninami. Ztlumte na 160 °C a pečte dalších 10 až 15 minut dozlatova. Po upečení nechte zchladnout.
  5. Želatinu nechte 10 minut nabobtnat ve studené vodě. Džem zahřejte, aby byl horký, ne však vroucí. Vložte do něj vymačkanou želatinu a rozmíchejte. Džem rozlijte na dno korpusu a rovnoměrně rozetřete. Nechte zchladnout.
  6. Čokoládový krém nechte při pokojové teplotě 15 až 30 minut povolit. Je poměrně hutný, bude se vám s ním o něco lépe pracovat. Poté vyšlehejte – ideálně ručním šlehačem (lze s ním lépe manipulovat než s robotem, a tak se krém prošlehá rovnoměrně). Šlehání půjde zpočátku trochu ztěžka. Po několika minutách krém zesvětlá, bude sametový a získá krémovitou konzistenci.
  7. Krémem naplňte zdobicí sáček s řezanou špičkou a nastříkejte jej na koláč. Ozdobte čokoládou nasekanou nadrobno, prachem ze sušených malin a čerstvými malinami. Skladujte v lednici.