Včelí úly nebo vosí hnízda? Do této polemiky se dnes pouštět nebudeme, zato máme skvělý a trochu netradiční recept. Rumovou kakaovou klasiku určitě dobře znáte, proto jsme pro vás připravili karamelovou variantu tohoto nepečeného cukroví. Ale nebojte, ani o tradiční verzi jsme vás neochudili, takže pokud sháníte recept i na poctivou klasiku, najdete ho na konci článku.

Nepečené cukroví vydrží o něco kratší dobu než to klasické pečené, proto ho připravte těsně před Vánoci a zkonzumujte nejdéle do deseti dnů od přípravy. Abyste si práci usnadnili, doporučujeme kromě klasické formičky na úly zakoupit i stojánek a tvořítko na náplň, vše prodává například Tescoma. 

Karamelová vosí hnízda/včelí úly

Na cca 25 až 30 kusů potřebujete:

  • 60 g dětských piškotů
  • 100 g Lotus sušenek
  • 135 g moučkového cukru
  • 100 g povoleného másla
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce rumu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • trocha moučkového cukru na vysypání formičky

Na karamelovou náplň:

  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g smetany ke šlehání
  • 1/3 lžičky soli 
  • 60 g másla
  • Cca 25 dětských piškotů na dokončení

Postup

  1. Začněte s přípravou karamelu do náplně. Cukr nasypte do malého rendlíku a za občasného míchání ho rozehřejte na hnědý, tekutý a hladký karamel, trvá to několik minut. Raději ho neustále sledujte, aby se nepřipálil. Když je karamel rozpuštěný, začněte za stálého míchání po malých troškách přidávat smetanu. Vždy počkejte, až vznikne hladká omáčka, až poté přilijte další trošku. Karamel se vždy vlivem smetany lehce srazí, jak se smetana zahřeje, opět se rozpustí. Po přidání veškeré smetany vznikne bublající horká hnědá karamelová omáčka bez hrudek. Vařte ji cca další minutu, poté stáhněte z plotny, vmíchejte sůl a nechte dojít do pokojové teploty. 
  2. Mezitím, co karamel chladne, si připravte těsto. Piškoty spolu s Lotus sušenkami rozmixujte na co nejmenší kousky. V míse je smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte změklé máslo, mléko, rum a skořici a v robotu či ručně vypracujte hladké a lehce lepivé karamelové těsto. Pokud se lepí až moc, vložte ho na cca 10 minut do lednice.
  3. Ručním šlehačem vyšlehejte změklé máslo do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Nyní přidejte vychladlý karamel a šlehejte do té doby, dokud nevznikne hladký a našlehaný světlý krém bez kousků másla či karamelu, trvá to cca 2 minuty. Našlehanou náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky.
  4. Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek, máte práci o dost jednodušší. Uzavřenou formičku lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje. Naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem. Odřízněte přebytek těsta, pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj vždy odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky naplňte připravenou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Nechte piškotem vzhůru ve stojánku 10 minut ztuhnout v lednici, poté překlopte a nechte v lednici odležet alespoň den. 

Tradiční rumové včelí úlky/vosí hnízda

Na cca 50 kusů potřebujete:

  • 240 g dětských piškotů
  • 300 g moučkového cukru
  • 160 g povoleného másla
  • 2 lžíce mléka
  • 80 g rumu
  • 30 g kakaa
  • trocha moučkového cukru na vysypání formičky

Na náplň:

  • 80 g velmi povoleného másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 60 g rumu
  • cca 50 piškotů na dokončení

Postup

  1. Začněte s přípravou náplně. Máslo spolu s moučkovým cukrem vyšlehejte ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Nyní přidejte žloutek a rum a šlehejte do té doby, dokud není směs zcela hladká, trvá to cca minutu. Našlehanou náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky.
  2. Piškoty rozmixujte na co nejmenší kousky. V míse je smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte změklé máslo, mléko, rum a kakao a v robotu či ručně vypracujte hladké a lehce lepivé těsto. Pokud se lepí až moc, vložte ho na cca 10 minut do lednice.
  3. Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek, máte práci o dost jednodušší. Uzavřenou formičku lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje. Naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem. Odřízněte přebytek těsta, pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj vždy odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky naplňte připravenou náplní a každý kus přiklopte piškotem. Nechte piškotem vzhůru ve stojánku 10 minut ztuhnout v lednici, poté překlopte a necháme v lednici odležet alespoň den.