Křehké máslové sušenky s křupavými lískovými oříšky byly údajně oblíbeným cukrovím prezidenta Masaryka. Ať už je to pravda, nebo jde o gastro fámu, doporučuji je vyzkoušet. A to i těm, kterým se jinak pečení příliš nedaří – těsto se neválí ani nevykrajuje, takže opravdu nezbývá mnoho prostoru pro nezdar.

Masarykovo cukroví/sušenky/knoflíky s lískovými ořechy

Potřebujete:

  • 200 g loupaných lískových oříšků
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 10 g holandského kakaa (lze vynechat)
  • ½ vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Ořechy zalijte v misce studenou vodou a nechte dvě hodiny máčet, aby změkly a šly dobře krájet.
  2. Mouku, cukr, pokrájené máslo, žloutek, kakao a vanilku (zrníčka z lusku či extrakt) propracujte v hladké těsto, zapracujte do něj ořechy a na plátech potravinářské fólie vytvarujte dva válečky o průměru asi 4 cm.
  3. Zabalte do fólie a nechte do druhého dne v lednici odležet. Troubu vyhřejte na 170 °C. Ostrým nožem válečky nakrájejte na asi 5mm plátky, které s menším rozestupem skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 až 13 minut, až začnou okraje růžovět.
  4. Cukroví nechte holé, nebo ještě horké obalujte v moučkovém cukru. To je varianta tradičnější a sladší, ale za mne méně estetická.
  5. Sušenky uložte do dobře uzavřené dózy a nechte před konzumací asi týden v chladu odležet.

Jak oloupat ořechy: Pokud máte ořechy neloupané, můžete je použít i se slupkou (jen opět určitě nevynechejte namočení, aby ořechy i slupka změkly). Případně je nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, vložte do čisté utěrky a třením o sebe zbavte oříšky slupky. Poté je zase na dvě hodiny namočte.

Cukroví bez kakaa: Kakao můžete pro světlejší verzi vynechat či vyměnit za špetku skořice.