Tofu je lehce stravitelné a výživově bohaté (přesvědčit vás o tom mohla již tofíčka zabalená v tortille), avšak v samotné chuti vcelku nevýrazné. Pokud mu však dopřejete odpočinek v lahodné marinádě a zdravou formu trojobalu, opečením v troubě se vám pak odmění neskutečně lahodnou až oříškovou chutí. Je příjemně křupavé a s lehkým salátkem i sladkou chilli omáčkou chutná naprosto famózně. Během chvíle tak vykouzlíte na stůl skvělý oběd či večeři.

Foto Jakub Jurdič

Obalované pečené tofu v sezamu a lněném semínku

Na 2 větší porce potřebujete:

  • 400 g přírodního tofu (pevného=firm)
  • Kukuřičný škrob na obalení
  • Asi 40 g mletých lněných semínek
  • 120 ml teplé vody
  • Sezamová semínka na obalení
  • Olivový olej na pokapání
  • Sladká chilli omáčka k podávání

Na marinádu:

  • 60 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička limetové šťávy
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička bílých sezamových semínek
  • 1 malý stroužek česneku
  • Kůra z 1 limety
  • 1 lžíce čerstvého koriandru

Na salát:

  • Listy červené hořčice
  • Listy červené řepy
  • Čerstvý koriandr
  • Červené pomelo
  • Dýňová semínka
  • Vločková sůl
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Pevné tofu, ideálně o tvaru čtverce, vyjměte z nálevu a rozkrojte jej na plátky silné asi 1 až 1,5 cm. Pomocí papírové či čisté kuchyňské utěrky zbavte tofu opatrně co nejvíce tekutiny.
  2. Poté jej nakrájejte na preferované tvary (trojúhelníky, obdélníky či menší čtverce) a vyskládejte na suchou utěrku. Zabalte jej ze všech stran, zatižte shora prkénkem a nechte ještě chvilku vysušit.
  3. Mezitím připravte smícháním všech ingrediencí marinádu. Česnek a kůru z limety do ní najemno nastrouhejte a čerstvý koriandr nadrobno nasekejte.
  4. Kousky vysušeného tofu vyskládejte na větší hlubší talíř a pokryjte marinádou ze všech stran. Marinujte je minimálně 30 minut. Mezitím si nachystejte tři hluboké talíře.
  5. Do jednoho dejte prosátý kukuřičný škrob, ve druhém nechte nabobtnat lněné semínko rozmíchané s teplou vodou a ve třetím smíchejte bílá, černá a přírodní sezamová semínka.
  6. Marinované tofu obalte postupně ve škrobu, lněných semínkách a sezamu. Všechny kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
  7. Pečte nejprve 15 minut z jedné strany. Pak tofu otočte, zakápněte trochou olivového oleje a pečte dalších 15 minut z druhé strany pěkně dozlatova.
  8. V míse smíchejte listy červené hořčice, řepy a koriandru. Přidejte na kousky rozdělené pomelo a dýňová semínka. Přelijte marinádou, ve které si hovělo tofu, a podle chuti ještě zlehka osolte.
  9. Pečené tofu podávejte s připraveným salátem a sladkou chilli omáčkou. K tofu se skvěle hodí i tato pikantní arašídová omáčka.

Tip: Zlaté lněné semínko využijete i při obalování zdravějšího „smažáku“ bez mouky.

Foto Jakub Jurdič