Tenhle dort peču s většími či menšími obměnami už několik let, protože má hezky vláčný korpus (adios, suchý piškote!), lehký smetanový krém (bye bye, těžká máslová polevo!) a využijete na něj téměř jakékoli ovoce, co je zrovna v sezoně. Místo citronem lze korpus dochutit vanilkou či mandlovým extraktem a mandle pro alergiky nahradit kokosem nebo další moukou v kombinaci 1:1 s holandským kakaem. Ničemu neuškodí ani nasekané kousky vaší oblíbené čokolády. Co ovšem doporučuji, je pořídit si alespoň 2 stejně velké dortové formy – pečení ve více formách je rychlejší a ještě vám odpadne prokrajování korpusů.

Letní dort s mandlemi, ovocem a šlehačkovým krémem s mascarpone

Na 20 cm korpus potřebujete:

  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 200 g mléka, podmáslí či kefíru
  • 1 bio citron
  • 280 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 100 g mletých mandlí

Na náplň:

  • 3 hrnky sezonního ovoce
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Jedlé květy

Postup

  1. Čtyři formy (s odnímatelným okrajem) o průměru 20 cm vymažte máslem a na dno skřípněte čtverec pečicího papíru. Máslo rozpusťte a nechte chvíli zchladnout. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Vejce s cukrem vyšlehejte elektrickým šlehačem do nadýchané světlé pěny, bude to trvat asi 5 minut. Za stálého šlehání na nízké otáčky přilijte máslo a mléko a postupně zapracujte citronovou šťávu a kůru (jen její žlutou část), prosátou mouku, sůl, kypřicí prášek a mandle.
  3. Těsto rozdělte do forem a pečte 20 až 25 minut do lehce zlatova, pozor, abyste dort nepřepekli! Pokud pečete jen v jedné či dvou formách, bude to trvat podstatně déle, proto těsto po 20 minutách raději v troubě překryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil. Korpusy uvolněte z forem, stáhněte papír a nechte na mřížce zcela zchladnout.
  4. Mascarpone dobře prošlehejte s cukrem a vydlabanými zrníčky z vanilky. Smetanu ušlehejte elektrickým šlehačem do tuha a opatrně vmíchejte k mascarpone. Kdyby byl krém stále řídký, ještě chvíli společně šlehejte.
  5. Ovoce omyjte, nechte oschnout, nejhezčí kousky si nechte na ozdobu a větší ovoce jako jahody pokrájejte na plátky. Já dala jahody, borůvky, ostružiny a rybíz, ale hodí se i maliny, višně, třešně, kousky broskví, meruněk nebo třeba manga.
  6. Na každý korpus natřete čtvrtinu krému, tři posypejte pokrájeným ovocem a nakonec je seskládejte na sebe tak, že končíte korpusem pouze s krémem. Ten ozdobte odloženým „výstavním“ ovocem a jedlými květy a rovnou podávejte.

Tip: Každý korpus před nanesením krému ještě potřete dobrým džemem, třeba domácím jahodovým. Pokud chcete dort někam převážet, zvažte jeho sestavení až na místě určení – stačí si do krabiček připravit krém a omyté ovoce a na místě už jen seskládat a vyhnout se tak riziku zborcení po cestě. Další možnost je celý dort po sestavení obtáhnout cukrářskou stěrkou či velkým nožem a vytvořit tak polonahý dojem jako u tohoto mrkvového dortu.