Dort se hodí na každou slavnostní příležitost, proto není důvod ho vynechávat ani na Vánoce. Pokud tradičnímu cukroví tak úplně neholdujete, ale přesto si chcete svátky zpříjemnit sladkou tečkou, tento dort je pro vás ten pravý.

Sladkost bílé čokolády se dokonale skloubí s nakyslými brusinkami, pomeranč zase dodá lehkou trpkou až mírně nahořklou chuť, která celý dort perfektně podtrhne. Na jeho přípravu budete potřebovat i pomerančovou kůru, proto vybírejte plody bez chemického postřiku nejlépe v bio kvalitě.

Vánoční pomerančový dort s bílou čokoládou a brusinkami

Na dort o průměru cca 16 cm potřebujete:

  • 250 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 65 g řepkového oleje
  • 450 g hladké mouky
  • lžičku a půl kypřicího prášku
  • špetku soli
  • kůru ze 2 bio pomerančů
  • lžíci vanilkového extraktu
  • 4 vajíčka
  • 200 g pomerančové šťávy

Na náplň:

  • 90 g krupicového cukru
  • 100 g pomerančové šťávy
  • kůru z jednoho bio pomeranče
  • 200 g amerických brusinek (klikvy)

Na krém:

  • 800 g smetanového sýru, např. Philadelphia
  • 220 g bílé čokolády

Na ozdobu:

  • 80 g vody
  • 80 g krupicového cukru
  • 60 g amerických brusinek (klikvy)
  • pár snítek rozmarýnu
  • další krupicový cukr na obalení

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a dno tří stejných forem o průměru 16 až 18 cm vystelte pečicím papírem, strany formy vymažte olejem. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím v další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Když je máslo světlé a vyšlehané, přidejte vanilkový extrakt a pomerančovou kůru a začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte pomerančovou šťávu a zbytek sypké směsi a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Zbytečně ho nešlehejte, mohli byste ho přešlehat.
  2. Hotové těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem a pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde čistá. V troubě by se měly mírně nafouknout. Upečené korpusy nechte lehce vychladnout ve formě, následně vyklopte a nechte dojít na chladicí mřížce do pokojové teploty.
  3. Mezitím, co se korpusy pečou, připravte náplň. Brusinky společně s pomerančovou šťávou i kůrou a cukrem smíchejte v malém hrnci a pomalu zahřívejte, dokud brusinky zcela nezměknou a nevznikne hustá brusinková marmeláda. Trvá to několik minut, hustou směs nechte kompletně vychladnout. Bílou čokoládu nakrájejte na malé kousky a ve vodní lázni za občasného promíchání rozpusťte ve velké míse na hladkou čokoládovou omáčku. Nechte také vychladnout, před použitím do krému je nutné, aby čokoláda byla kompletně studená, trvá to cca 30 minut.
  4. Nyní si připravte kandované brusinky a rozmarýn na ozdobení dortu. Vodu nalijte do kastrůlku, přidejte krupicový cukr a nechte odstát 5 minut. Mezitím si připravte mřížku, kterou položte na pečicí papír (ten zachytí zbylý sirup), budete ji potřebovat později na okapání ozdob. Vodu s cukrem začněte zahřívat, dokud směs nezačne silně vřít. V tuto chvíli přidejte rozmarýn asi na 20 sekund, následně ho vytáhněte a poklaďte na připravenou mřížku. Přiveďte zpět k varu a přidejte do sirupu brusinky. Ty vařte maximálně 10 sekund a poklaďte je také na mřížku, aby se navzájem nedotýkaly, budou lepit. Rozmarýn i brusinky nechte pár minut vychladnout, následně je pečlivě obalte v krupicovém cukru. Dejte prozatím stranou.
  5. Jakmile jsou korpusy vychladlé, seřízněte je do roviny. Smetanový sýr lehce prošlehejte a po lžících ho zapracujte pomocí stěrky do čokolády. Přidávejte ho postupně, aby se vlivem změny teplot čokoláda nesrazila a nevznikl krém plný kousků. Jakmile zapracujete veškerý smetanový sýr, krém lehce prošlehejte, aby byl opravdu hladký. Část přesuňte do cukrářského sáčku.
  6. První korpus pomažte tenkou vrstvou krému. Po obvodu korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh a prostředek naplňte polovinou připravené brusinkové náplně. Přiklopte druhým korpusem a proces opakujte. Nakonec přiklopte korpusem posledním a celý dort lehce pomažte trochou krému. Dort nechte ztuhnout v lednici 30 minut, následně přidejte další vrstvu krému, pomažte jak vršek, tak i strany a celý dort pomocí cukrářské stěrky zahlaďte. Ozdobte připravenými kandovanými brusinkami a rozmarýnem a nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny.