Severní vítr je krutý, a když pořádně zafouká, je dobré mít se kam schovat. Zvláště v chladném Liberci. Stotisícové město pod Jizerskými horami ale umí i zahřát. Třeba voňavou kávou a sladkými dorty. A míst, kde si je vychutnat, je v Liberci hned několik. Tak si zapněte kabáty, nasaďte čepice, obujte teplé boty a vydejte se s námi na takovou menší Tour de café.


Jedno Kafe

I známý herec, bloger a influencer Lukáš Hejlík nedá na liberecké kavárny dopustit. Však jich také ve své Gastromapě zmiňuje hned několik. Tak kde začít? Co třeba zajít na jedno?

Útulná kavárna Jedno Kafe nedaleko novorenesanční radnice nabízí netradiční posezení s výhledem na rušný pouliční život a překvapí i výběrem kávy. Americano, cappuccino nebo flat white tu nehledejte.

Majitelé totiž vsadili na jednoduchost, a tak všechny nápoje připravují ze stejného množství kávy a na vás je, jak si ji doladíte. A že stojí za to, o tom svědčí i slova Lukáše Hejlíka: „Kdybyste si měli dát v Liberci jen jedno kafe, tak určitě tady.“


Kafe Kytka

Ale to by byla škoda minout. O několik desítek metrů a jednu ulici dál, naproti kostelu, je naše další zastávka, kde vám nebude vonět jenom káva. V kavárně Kytka se totiž rozhodli spojit dohromady dvě vášně – květinovou a kávovou. Takže ať jdete pro jedno, nebo pro druhé, většinou odejdete s oběma.


FofrKafe

Spěcháte? Pak to vezmeme fofrem. Stačí se z Kytky kousek vrátit na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kterému vévodí již výše zmiňovaná radnice postavená podle návrhu vídeňského architekta Franze Neumanna, a vejít do kavárny FofrKafe – espresso bar.

Sídlí v prostorách, kde prý kdysi sedávali movití průmyslníci s doutníkem v ústech a se sklenkou v ruce tvořili budoucnost města. Dnes si tu můžete objednat kromě různých druhů kávy třeba kávovou limonádu nebo svařák.


Mikyna

Zahřáli jste se? Tak zpátky do ulic chladného Liberce. Oproti Praze se tady u nás na severu vyplatí mít o nějakou tu vrstvu navíc. Anebo se zahřát chůzí. Z náměstí si to namíříme směrem k nejkrásnější části města. Ale ještě než tam dojdeme, stavíme se cestou v Mikyně.

„To bylo jedno z prvních míst, které dokázalo přitáhnout lidi z celé republiky do Liberce na víkendový vegetariánský brunch. A k tomu dělají i dobrý kafe,“ hodnotí podnik Lukáš Hejlík.

Jestli si myslíte, že název nějak souvisí s chladnějším podnebím, tak jste vedle. To si jen dva lidé – Ondřej Láf a Kristýna Soroková – dali dohromady své přezdívky Mikeš a Týna a bylo to. Vegetariánské bistro otevřeli v Liberci v roce 2015 a za tu dobu připravili svým hostům přes osmnáct tisíc šálků espressa. A na jejich kremrolích a karamelových košíčcích s mořskou solí si vypěstoval závislost už nejeden host.

Ale nebojte, než dojdeme do další kavárny, zase nám vytráví. Vychutnáme si mezitím procházku po Masarykově třídě, to je to slibované nejkrásnější místo v Liberci. Mineme bývalé secesní lázně Franze Josefa přebudované na galerii, aby hned kousek přes ulici náš pohled upoutala budova Severočeského muzea, jehož vstup střeží párek lvů od sochaře Jaroslava Róny.

Celou ulici lemují kromě stromů také krásné vily jak zámky. Stačí se jen dívat a obdivovat architekturu starých mistrů a rázem zapomenete, co jste vlastně chtěli.


Bez Konceptu

Je čas přesunout se do Bez Konceptu. Kavárna s osobitým stylem, a především vynikající kávou i kuchyní bývá častým cílem vysokoškolských studentů, kteří kolem ní míří na nedaleké harcovské koleje. Ale rozhodně nejsou jedinými hosty, do jedné z prvních designových kaváren v Liberci míří lidé z celého města i okolí.

A i podle Lukáše Hejlíka se vám odtud nebude chtít odejít. Nabízí zdravé snídaně i vynikající dorty. A třeba jejich vejce Benedikt prostě nemá chybu.

A jestli nenajdete místo tady, tak nebojte, o zážitek nepřijdete. Kousek dál, ve Studentské ulici, se můžete usadit v Bez konceptu 2, v samém srdci Technické univerzity, anebo v Bez Konceptu 101010 v nedalekých Vratislavicích nad Nisou.


Catfé Kočičárna

​Ale vraťme se zpátky do centra Liberce. Ze Soukenného náměstí se dejte mírně vpravo, a až vás ve výloze budou pozorovat zelené kočičí oči, tak jste u cíle.

Catfé Kočičárna spojila příjemné s užitečným, a tak si kromě kávy z jablonecké pražírny a lahodných zákusků z dílny malé rodinné pekárny Family Bakery můžete adoptovat i některou z koček. Kavárna totiž spolupracuje se spolkem Šance zvířatům, který se stará o o opuštěné, nechtěné nebo týrané psy a kočky.


DOK

DOK Liberec

Byl by hřích navštívit Liberec a minout DOK u vlakového nádraží. Myslí si to také Lukáš Hejlík. „To, co udělal projekt Nordbeans se svým novým domovem, to je ukázka toho všeho, co se děje v gastru pod jednou střechou. Takže spojení pražení kafe, pečení chleba, dobré kuchyně a skvělého designu nemá chybu,“ chválí autor Gastromapy.

Firmu Nordbeans založili v roce 2015 bratři Martin a Karel Kozlovi, kteří proměnili společně s architekty ze studia ANUK nevyužívaný nádražní dok na netradiční a stylový prostor. A o tom, že se jim to povedlo, svědčí i ocenění Stavba roku Libereckého kraje. Při popíjení kávy tak můžete při práci sledovat pražiče a vidíte i do kuchyně, kde kromě snídaní připravují také obědová menu.



Dolic:Afe

Je načase vystoupat vzhůru. Dolic:Afe vás přivítá v industriálním prostoru, a hlavně nabídne luxusní výhled přímo na dominantu města – hotel a vysílač Ještěd. Při popíjení kávy, kterou praží v místní malé pražírně pod značkou Doodle Beans, můžete stavbu architekta Karla Hubáčka pozorovat pěkně z tepla kavárny, kterou v Ampérově ulici otevřeli v roce 2017.

Naše tour de café se pomalu blíží ke konci. A jak se říká, je dobré nechat si něco i napříště. Protože do Liberce se budete chtít vrátit. A až se tak stane, rozhodně musíte zajít třeba do moderní kavárny se skvělými dorty Wink Café anebo přijet na snídani do Saber Café.

Vynechat byste neměli ani kavárnu v toskánském stylu Terasy Café, kde si kromě lahodné kávy vyberete i z velké nabídky vín. A ještě, než z Liberce odjedete, stavte se u kluků v Kofein placu. Ve stánku z bývalé trafiky vám připraví výbornou kávu na cestu a svým osobitým stylem popřejí hezký den.

Au revoir!