Recept na krevetovou laksu s kuřetem už na Forbes máme. Jedná se o vydatnou polévku z východní Asie, kterou si ovšem můžete dát i ve veganské verzi s tofu. Ta je navíc ze samých relativně dostupných surovin. Základ každé laksy tvoří kořeněná zeleninová pasta a kokosové mléko, musí být tak akorát ostrá, plná nudlí, zeleniny a bylinek.
Veganská polévka laksa s tofu (4 porce)
Na laksa pastu potřebujete:
- 1 šalotka
- 2 čerstvé chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 5 kešu ořechů
- cca 2 cm čerstvého zázvoru
- hrst čerstvého koriandru
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
Na polévku:
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 stonek citronové trávy
- 250 ml kokosového mléka
- 2 lžíce hnědého cukru
- šťáva z poloviny limety
K podávání:
- stonková brokolice
- houby shimeji
- bezvaječné nebo rýžové nudle
- bílé tofu
- sůl
- olej
- mungo klíčky
- chilli papričky
- čerstvý koriandr
Postup
- Nejprve si připravte základní pastu, která polévce dá charakteristickou exotickou chuť. Do food procesoru dejte střední šalotku, chilli papričky, oloupaný česnek, kešu ořechy, oloupaný čerstvý zázvor, koriandr, olej a sójovou omáčku. Společně rozmixujte dohladka, pak přidejte kurkumu a mletý římský kmín a znovu společně mixujte.
- Vzniklou pastu přendejte do hrnce a na velmi mírném plameni ji zvolna restujte cca 5 minut (pozor, aby se nezačala připalovat). Pak přilijte zeleninový vývar a stonek citronové trávy, vařte cca 10 minut. Přilijte kokosové mléko a polévku dochuťte hnědým cukrem a limetkovou šťávou. Nakonec do polévky dejte krátce provařit brokolici a houby shimeji (případně je můžete připravit na páře z vařící polévky).
- K servírování osmažte na pánvi na trošce oleje nakrájené osolené tofu. Nudle uvařte zvlášť v osolené vodě, rýžové nudle po uvaření propláchněte studenou vodou (pšeničné proplachovat nemusíte).
- Laksu servírujte se smaženým tofu, nudlemi, zeleninou, čerstvým koriandrem, chilli a mungo klíčky.