Vymámit z jakéhokoli kuchaře jeho signature recept znamená většinou jediné: je natolik komplikovaný, že se vám nebude chtít ho vařit doma. Na miso ramen od Ringa se před jeho food truckem v Ostravě stojí fronty, ale tohle lahodné jídlo zvládnete s trochou trpělivosti uvařit i doma.

David Kania alias Ringo svůj podnik nejen vede, ale také provozuje, takže ho potkáte na drtivé většině akcí, kam jeho food truck vyrazí

My si na legendu hlučínského fast foodu se slibným názvem Mutant počkali v pražském Hell Smoke BBQ, kde kromě vlastních masových orgií pořádají zajímavé pop-upy a točí skvělá piva z minipivovarů.

Pokud už teď potřebujete ochutnat další lahodné kreace z dílny Mutant Fast Food & Catering, najděte si na jejich FB, Instagramu nebo webu nejbližší akci, kde to bude možné, a raději si svoji porci rezervujte. Nejčastěji se pohybují v okolí Ostravy, což může být dalším důvodem, proč trendy moravskoslezskou metropoli navštívit.

Kuřecí miso ramen se sezamem (6 porcí)

Na vývar potřebujete:

  • 1 větší vepřová kost
  • 2 kuřecí skelety
  • 4 l vody
  • 3 lžičky soli
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky dashi vývaru
  • 2 rozpůlené střední cibule
  • 7,5 cm kus zázvoru
  • 4 rozmáčknuté stroužky česneku

Na naložená ramen vejce:

  • 6 ks vajec velikosti M
  • sůl
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína mirin
  • 1,5 hrnku vody
Pravá ruka Mutant Street Food Lída se podílí na tvorbě receptů i samotném servisu

K podávání:

  • 600 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička soli
  • 6 ks zavakuovaných fresh ramen nudlí

Miso tare:

  • 1 malá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžičky světlé miso pasty
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce sojové omáčky (např. Kikkoman)

Topping:

  • 1 balíček hub shimeji (cca 200 g)
  • 2 lžíce shio koji (volitelně)
  • 1,5 hlavy pak choy
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 hrst chilli nití
  • 3 lžičky černého sezamu
Z otevřené kuchyně Hell Smoke BBQ na pražském Újezdě se line božská vůně

Postup

  1. Nejprve pročistěte vepřovou kost: přiveďte ji ve vodě k varu, vodu vylijte, kost omyjte pod studenou vodou a dejte se skelety znovu do hrnce. Zalijte studenou vodou, přidejte zbytek ingrediencí na vývar a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, teplotu stáhněte na mírný plamen a vývar táhněte 6 až 12 hodin. Po scezení byste měli mít celkem 3 litry vývaru, pokud je ho méně, dolijte ho vodou a znovu provařte.
  2. Vejce o pokojové teplotě vložte do přesolené vroucí vody na přesně 6 minut a 40 vteřin, poté prudce zchlaďte pod studenou tekoucí vodou. Zchlazená vejce oloupejte. Do zipového sáčku připravte směs cukru, sójové omáčky, mirinu a vody, vložte do ní vejce a uzavřený sáček nechte minimálně 12 hodin v lednici.
  3. Troubu předehřejte na 185 °C, do pekáčku vložte kuřecí maso, pomažte ho sezamovým olejem, osolte a pečte 40 až 50 minut nebo do propečení. Po úplném zchlazení maso nafilírujte. Nudle uvařte dle návodu.
  4. Cibuli nakrájejte na osminky a rozmixujte. Oloupané stroužky česneku rozbijte a přidejte spolu se zbytkem surovin do mixéru. Společně mixujte do konzistence, která jde dobře nabírat lžičkou.
  5. Pokud máte shio koji, namarinujte s ním houby 12 hodin před pečením. Poté opláchněte a pečte 10 až 12 minut při 185 °C. Pokud shio koji nemáte, houby shimeji upečeme jen tak se sezamovým olejem.
  6. Pak choy na 1 až 2 minuty vložte do vroucí vody, zelenou část jarní cibulky nakrájejte na kolečka.
  7. Do misky nalijte 500 ml vařícího vývaru, vmíchejte 1 lžičku (nebo dle chuti) miso tare do rozpuštění, přidejte uvařené ramen nudle, teplé kuřecí maso, 2 listy pak choi, hrst jarní cibulky, trochu chilli nití, trs pečených shimeji (cca 5 až 7 kusů), rozpůlené marinované vejce a posypejte sezamem.
Dokonalá kombinace chutí, co vás v nejbližších dnech přivede buď do kuchyně, nebo do Ostravy