Trochu zakřiknutý vzhled tohoto makovce je ve skutečnosti jeho velkou výhodou – zvyšuje se tak šance, že vám ho nebude nikdo ujídat. Ačkoli je plný zdravých surovin a bez mouky a bílého cukru, je totiž neskutečně dobrý a šťavnatý. 

Díky obsahu máku, vajec a tvarohu je makovník také dost sytý, takže ideální i k snídani nebo zdravé svačině. Slazený je primárně ovocem a o zdraví prospěšnosti máku se dočtete něco málo víc třeba v receptu na makový závin nebo famózní makový dort.

Foto Jakub Jurdič

Bezlepkový makový koláč s tvarohem (bez mouky a bez cukru)

Na plech 20 x 20 centimetrů potřebujete:

  • 2 větší jablka nebo 2 zralé banány
  • 4 vejce
  • 1 špetku soli
  • 50 g xylitolu nebo jiného sladidla
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g mletého máku
  • 80 g mletého kokosu
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 1 lžičku skořice

Postup

  1. Neoloupaná jablka nastrouhejte najemno, a pokud jsou hodně šťavnatá, vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu, kterou nechte prozatím stranou. Jestli používáte banány, rozmačkejte je vidličkou nebo rozmixujte. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
  2. Formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 170 °C.
  3. Žloutky prošlehejte se sladidlem, tvarohem, mákem, jablky, kokosem, kypřicím práškem a skořicí a opatrně stěrkou po částech vmíchejte bílkový sníh. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, zřeďte ho odloženou jablečnou šťávou.
  4. Těsto rozetřete do formy a pečte asi 35 minut. Skladujte v chladu.

Tip: Vychladlý koláč přelijte polevou ze dvou lžic kokosového oleje, dvou lžic karobu nebo kakaa a cca jedné lžíce sladidla dle chuti.

Foto Jakub Jurdič