Upečte si perfektně šťavnatá jehněčí kolínka v silné omáčce z vína a kořenové zeleniny, jídlo pak odlehčete šťouchanými bramborami se špenátem a medvědím česnekem a radujte se z přicházejícího jara s námi!

Jehněčí kolínko s kořenovou zeleninou a vínem & špenátové pyré s medvědím česnekem

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 jehněčí kolínka (stačí menší, zadní)
  • Sůl & pepř
  • Olivový olej
  • 1 velká cibule
  • 500 g kořenové zeleniny (2 až 3 mrkve, 2 menší petržele, kus celeru)
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g rajčatového protlaku (2 plné lžíce)
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 300 ml červeného vína
  • 2 lžíce másla

Na bramborové pyré se špenátem:

  • 1 kg brambor (varný typ B nebo C)
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku nebo hrst medvědího česneku
  • 1 lžička soli
  • 70 g másla
  • 125 g baby špenátu

Postup

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Maso ze všech stran osolte, opepřete a zprudka opečte na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo. Pokud máte litinový hrnec, co smí do trouby, použijte rovnou ten, jinak si pomozte pánví a maso se zeleninou pak pečte v pekáči. Když je maso ze všech stran opečené, vyndejte ho stranou, do pánve přidejte trochu tuku a 10 minut na něm opékejte zeleninu. Během pečení ji dost osolte.
  2. Do opečené zeleniny vmíchejte protlak, nasekaný česnek a bylinky, nechte jen pár vteřin rozvonět a zalijte vínem. Jakmile se odvaří všechen výpek ze dna kastrolu, do hrnce vraťte maso (nebo vše přendejte do pekáče), přiklopte a pečte při 160 °C v troubě doměkka. Podle velikosti kolínek to bude trvat 2 až 3 hodiny.
  3. Omáčku můžete servírovat tak, jak je, tedy s kousky zeleniny, nebo zeleninu propasírovat či rozmixovat. V takovém případě pak omáčku dle potřeby dořeďte vodou či vývarem, chvíli ji povařte a na závěr zjemněte máslem.
  4. Než se upeče maso, připravte brambory: oloupejte je, pokrájejte na menší kostky a zalijte mlékem tak, aby byly těsně ponořené. Osolte, přidejte nasekaný česnek a za občasného míchání povařte pod pokličkou doměkka. Pokud dáváte česnek medvědí či divoký, přidejte ho do brambor až se špenátem. Část mléka slijte, brambory rozšťouchejte, zašlehejte k nim máslo a dle potřeby zřeďte slitým mlékem. Vmíchejte špenát, nechte ho zavadnout a podávejte ke kolínkům.