Focaccia na sladko? Ano, takhle by se dal nazvat tento kynutý skořicový skvost, do kterého stejně jako do „fokáči“ vyhloubíte pomocí prstů důlky. Do nich se pak dostane větší část sladké máslové směsi, i nějaká ta višeň či jiné ovoce, které podle sezonnosti zvolíte. Perfektně se v ní budou vyjímat také třešně, ostružiny nebo třeba meruňky. A když zrovna nebude sezona, sáhněte s klidným svědomím po kompotované verzi vámi preferovaného ovoce – výsledek bude stále famózní.
Kynutá skořicová buchta s višněmi
Na plech o velikosti 25 x 35 cm potřebujete:
- 25 g čerstvého droždí
- 60 g krupicového cukru
- 350 g pšeničné hladké mouky + na podsypávání
- 250 ml plnotučného mléka
- ½ lžičky soli
- 1 lžíci mleté skořice
- jemně nastrouhanou kůru z ½ citronu
- 250 g zchladlého rozpuštěného másla
- 4 žloutky
- 200 g tmavého třtinového cukru
- 2 vrchovaté lžíce zlatého sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 200 g vypeckovaných višní
Postup
- Droždí rozdrobte do misky, přidejte lžíci cukru a rozetřete na kaši. Poprašte lehce moukou a zalijte asi 100 ml mléka o teplotě 37 °C. Vše promíchejte, mísu zakryjte fólií a nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, sůl, skořici a citronovou kůru.
- K hotovému kvásku přimíchejte zbylé mléko s krupicovým cukrem, asi třetinu zchladlého rozpuštěného másla a žloutky. Nakonec z tekuté i sypké směsi zpracujte vláčnější a mírně lepivé těsto (kynutím více zpevní). Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 45 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Zbývající část másla smíchejte s třtinovým cukrem, zlatým sirupem a vanilkovým extraktem. Vykynuté těsto vykulte na pomoučenou pracovní plochu a posypejte jej moukou lehce i shora. Těsto je vláčné, ale pracuje se s ním dobře. Pomocí prstů propracujte těsto z krajů vždy ke středu a otáčejte jej podobně, jako byste pracovali s budoucím bochníkem chleba.
- Pokud by se vám těsto lepilo na prsty, vždy jej lehce poprašte moukou. Jakmile dosáhnete nelepivého těsta, roztáhněte jej na obdélník a přeneste na pečicí papír. Pomocí válečku jej rozválejte na vnitřní velikost plechu, ve kterém budete buchtu péct. Těsto s pečicím papírem umístěte na plech a podle potřeby ještě domáčkněte ke krajům.
- Pomocí prstů udělejte do těsta díry, podobně jako když připravujete focacciu. Neměli byste se dostat až na dno, ale kousek nad. Velikost jamek bude záviset také na tom, jak velké pomocníky budete právě po ruce mít. Vtlačujte ideálně palce, ať jsou prohlubně větší, ale i prstíky malých nedočkavců se počítají. Navrch pak rozetřete sladkou máslovou směs a podle potřeby můžete ještě pár prohlubní udělat. Plech přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto ještě cca 20 minut kynout.
- Mezitím umyjte a vypeckujte višně. Rozprostřete je na povrch vykynutého těsta a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte přibližně 25 minut dozlatova. Nechte buchtu zchladnout, na nic jiného už nemyslete a pusťte se bez výčitek do ní (ty vám budou totiž stejně k ničemu).