Japonské kuřecí masové špízy tsukune jsou výbornou variantou pro letní grilování. Ze směsi mletého masa můžete vytvarovat podlouhlé karbanátky nebo koule. Ty stačí napíchat na grilovací jehly a v průběhu grilování potírat lahodnou doma vyrobenou tare omáčkou, která je nejen ke grilovaným masům perfektním doplňkem.

Její chuť umami si rozhodně zamilujete a zůstane ve vaší mysli ještě hodně dlouho. Je sladce slaná a ve své chuti hluboká. Omáčka tare je klíčovým prvkem yakitori, oblíbeného japonského pokrmu sestávajícího právě z kuřecích špízů, které se grilují nejčastěji na dřevěném uhlí. Špízy jsou nejchutnější z grilu, upéct je však můžete i v troubě.

grilovane masove kulicky na spizu

Japonské kuřecí špízy tsukune (つくね) s tare omáčkou

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 550 g mletého kuřecího masa
  • Bambusové špejle na grilování
  • 1 až 2 lžíce bílých sezamových semínek
  • 2cm kousek zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • Hrstka listů perily
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička miso pasty
  • Sůl & pepř
  • Hrst panko strouhanky
  • Limeta k podávání

Tare omáčka:

  • 150 ml tmavé sójové omáčky
  • 150 ml mirinu
  • 75 ml saké
  • 65 g hnědého cukru
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 2cm kousek zázvoru
grilovane masove kulicky na spizu

Postup

  1. Použijte mleté kuřecí maso ideálně ze stehen bez kostí a kůže. Můžete si ho namlít i sami doma nebo svěřit tento úkon řezníkovi.
  2. Ploché bambusové špejle namočte do studené vody zhruba na půl hodiny, nebudou se pak na grilu tolik pálit. Sezamová semínka opražte nasucho na pánvi dozlatova a rozvonění.
  3. V rendlíku smíchejte sójovou omáčku, mirin, saké a hnědý cukr. Přidejte očištěnou, na třetiny překrojenou jarní cibulku, rozmáčknuté stroužky česneku a na plátky nakrájený zázvor.
  4. Nechte přijít k varu a ihned stáhněte na mírný plamen. Za stálého probublávání svařte obsah zhruba o polovinu na konzistenci řidšího sirupu. Zabere to přibližně 30 minut. Omáčku slijte přes sítko.
  5. Maso smíchejte s najemno nastrouhaným zázvorem a česnekem. Přidejte nadrobno nasekanou jarní cibulku a listy perily. Vmíchejte sezamový olej, miso pastu, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte panko strouhanku a vše důkladně rukama promíchejte.
  6. Ze směsi tvarujte podlouhlé karbanátky nebo koule. Můžete nakombinovat i oba tvary. Napichujte je jednotlivě nebo po více kusech na jehly či předem namočené špejle.
  7. Maso položte na očištěný rozpálený gril (nebo grilovací pánev) na vysokou teplotu. Z jedné strany grilujte 3 až 4 minuty. Špízy otočte a grilujte 2 až 3 minuty i z druhé strany.
  8. V průběhu otáčení maso potírejte připravenou omáčkou. Celkový čas grilování přizpůsobte skutečné velikosti karbanátků (cca 10 až 15 minut).
  9. Propečenost masa můžete zkontrolovat teploměrem. Vnitřní teplota by měla ukazovat kolem 74 °C. Nebo zapíchněte do masa špejli a pokud vyteče čirá šťáva, je hotové.
  10. Hotové špízy přetřete znovu omáčkou a posypejte opečeným sezamem. Podávejte se skrojky limety, kterými lze maso příjemně osvěžit.
grilovane masove kulicky na spizu