Houbová smaženice je zkrátka klasika a z houbových receptů se řadí mezi ty oblíbenější – ať už je to pro její snadnou přípravu, nebo samotnou chuť. Příprava je sice snadná, avšak nepodceňte ji. Aby zůstala smaženice krásně vláčná a  krémová podobně jako míchaná vajíčka, je třeba věnovat houbám důkladnou péči, vybrat správné adepty na smažení a rovněž nepotrápit vejce, která do ní na závěr vmícháte.

Na smaženici si nejlépe pochutnáte s čerstvým chlebem nebo křupavou topinkou. Aby toho smažení nebylo příliš, opečte topinky raději v troubě. Topinka bude odlehčená od přebytečného tuku a s lahodně krémovou smaženicí vytvoří dokonale chutné duo. Nezapomeňte na zelenou posypku v podobě čerstvých bylinek.

Nejlepší houbová smaženice na křupavé topince

Na 6 topinek potřebujete:

  • 3 krajíce bílého chleba
  • Olivový olej na potření
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 jarní cibulku
  • 1 větší stroužek česneku
  • 200 g směsi čerstvých hub
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 3 až 4 (domácí) vejce
  • Pažitka na posypání
houbova smazenice na topince

Postup

  1. Stejně silné krajíce chleba rozkrojte napůl a potřete z obou stran trochou olivového oleje. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10 minut při 220 °C.
  2. Ve větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Česnek nakrájejte nadrobno nebo prolisujte a nechte v pánvi rozvonět.
  3. Přidejte na asi 2cm kousky nakrájené houby. Zvolte spíše směs tvrdších hub, z velmi měkkých nebo příliš nasáklých byste měli ze smaženice nežádoucí kaši.
  4. Houby nechte na mírném plameni chvilku podusit ve vlastní šťávě. Důležité je, aby se během této doby odpařila všechna tekutina, kterou pustí.
  5. Pokud jsou houby hodně suché, můžete je podlít asi 40 ml vody. Jakmile se voda odpaří, houby se začnou opékat.
  6. Netrapte je v pánvi zbytečně dlouho. Přibližně 10 minut jim postačí ke změknutí i pěknému opečení dozlatova. Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
  7. V misce lehce prošlehejte vejce, osolte je a vlijte k houbám do pánve. Na mírném plameni s lehkostí a krátce míchejte, dokud nezačnou tuhnout.
  8. Pak pánev ihned odstavte, vejce se budou zdát nedodělaná, avšak v teple pánve ještě dojdou. Je žádoucí, aby směs zůstala krémová.
  9. Smaženici rovnou naneste na připravené topinky. Posypejte je nadrobno nasekanou pažitkou a podávejte.

Tipy & triky:

Výběr hub: Na smaženici se hodí houby čerstvé, zdravé a pevné. Použijte všechny možné druhy hřibů, lišky, klouzky nebo třeba holubinky. Směs různých druhů hub navíc zajistí mnohem lepší chuť.

Přísady navíc: Smaženici můžete vylepšit na kousky nakrájenou slaninou nebo špekem. Opečte ji s cibulkou před vhozením hub do pánve. Prostřídejte různé druhy bylinek nebo zkuste smaženici na závěr dochutit jemně nastrouhaným sýrem parmezánového typu.

houbova smazenice na topince