Medvědí česnek se stal za posledních několik let téměř synonymem počátku jara. Jde o jednu z prvních bylinek, která po zimě vyráží z probouzející se země a vyhání lidi do přírody nebo na farmářské trhy, aby si mohli aroma medvědího česneku užít v řadě pokrmů. Je perfektní na přípravu pesta, do salátů i polévek, pomazánek i pečiva, k ochucení vegetariánských i masových pokrmů.

Až si přinesete medvědí česnek domů, vložte jej do uzavíratelné krabičky a uložte do lednice. Namísto víčka můžete krabičku nebo misku s česnekem překrýt navlhčenou utěrkou, která pomáhá držet vlhkost listů. Spotřebujte ho však ideálně do dvou dnů, abyste předešli tvorbě plísní.

Hrášková pomazánka s medvědím česnekem, tvarohem a fetou

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g (mraženého) hrášku
  • 15 až 20 g medvědího česneku
  • 60 g polotučného tvarohu
  • 40 g sýru feta
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • Snítka šalvěje (příp. jiné bylinky)
  • Snítka tymiánu
  • Sůl

Postup

  1. Pokud používáte mražený hrášek, nechte jej pozvolna rozmrazit. Hrášek, medvědí česnek, tvaroh, sýr, citronovou šťávu, bylinky a špetku soli rozmixujte. Texturu, resp. jemnost zvolte podle svých preferencí.
  2. Hotovou pomazánku nechte vychladit v lednici. Její chuť se během pár hodin výborně proleží. Spotřebujte do 2 dnů.

Tip: K dochucení můžete kromě šalvěje použít i jiné druhy bylinek. K hrášku, medvědímu česneku a tymiánu bude dobře pasovat bazalka, oregano nebo například estragon či pažitka. Množství volte takové, abyste nepřebili dominující chutě hrášku a česneku, a proto raději přidávejte postupně. Opatrní buďte především v případě, že přidáváte řeřichu, která je silně aromatická.