Bulvový celer by se dal charakterizovat jako „zvýrazňovač chutí“. Ve spoustě základů omáček či vývarů je nepostradatelný, avšak tady jeho „charisma“ často končí. Jaká škoda. Dejme mu dnes větší šanci se prosadit a zaměřme se na celer jako hlavní přísadu, ze které lze vykouzlit hřejivou polévku plnou chutných tónů.

Pečený celer dokáže sám o sobě posloužit jako delikátní příloha a do polévky jako takové vnese ze sebe to nejlepší – jeho hutné karamelizované tóny vás nenechají v klidu. Kombinací s nasládlým pečeným česnekem a citronovým tymiánem vznikne chuťově vyladěná polévka, kterou mnozí z nás s nadcházející zimou velmi rádi uvítají.

Polévka z pečeného celeru & česneku s citronovým tymiánem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 větší bulva celeru (asi 900 g)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl & pepř
  • 7 snítek citronového tymiánu
  • 1 palice česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 pórek (bílá a světle zelená část)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ¼ lžičky nového mletého koření
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • Pár kapek citronové šťávy

Na dohotovení a k podávání:

  • Petrželové pesto
  • Olivový olej
  • Vlašské ořechy
  • Petrželka kudrnka
  • Bageta

Postup

  1. Celer očistěte a nakrájejte na větší kousky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, zalijte třemi lžícemi olivového oleje, dostatečně osolte i opepřete. Přidejte čtyři obrané snítky tymiánu a důkladně promíchejte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut, dokud okraje celeru nezhnědnou (pár kousků můžete schovat bokem na ozdobu).
  2. Palici česneku podélně rozřízněte a řezné strany pečlivě pomažte zbylým olejem, zabalte do alobalu a přidejte na poslední půlhodinu na plech k celeru. Jakmile stroužky česneku po dopečení trochu zchladnou, zlehka je vymáčkněte ze slupek.
  3. V hrnci na másle osmahněte dozlatova cibuli, přidejte nadrobno nakrájený pórek a nechte rozvonět koření. Přimíchejte opečený celer s vyloupaným česnekem. Směs podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol.
  4. Přilijte vývar, přihoďte tři celé snítky tymiánu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a na mírném plameni přibližně 10 minut povařte, aby se chutě propojily. Snítky tymiánu opět vyjměte a polévku rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a nechte projít varem. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Na závěr zakápněte citronovou šťávou.
  5. Polévku z pečeného celeru rozlijte do misek, dochuťte petrželovým pestem a zakápněte olivovým olejem. Přidejte nahrubo nasekané, na pánvi opražené, vlašské ořechy. Můžete dozdobit čerstvou petrželkou, pár kousky pečeného celeru (které jste si dali bokem) a podávat s kouskem bagetky.

Párování s vínem: Víno k polévce doporučuje nově jmenovaná národní someliérka Klára Kollárová. Klára byla hlavní someliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf, dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a spolupracovala mimo jiné s Vinařským fondem.

Celer je výrazně aromatická surovina, proto sáhněte po voňavém vínu. Ideální je pro své vegetální a bylinkové tóny Sauvignon blanc. Tato odrůda je velmi charakteristická pro Nový Zéland, ale lepší je sáhnout po lokálním víně. U nás se Sauvignonu daří skvěle na Znojemsku. V případě naší krémové polévky bych volila ten s etiketou Šaldorfský Kravák. Je to víno, které zraje delší dobu v lahvi, a tak nabízí dlouhý a krémovější dozvuk, což skvěle doplní krémovost naší polévky.