Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pečený pastinák s bramborami dodá polévce výtečnou nasládlou chuť zpříjemněnou vůní tymiánu. Olej s bílým lanýžem rozvine v polévce své typicky výrazné aroma – už jen pár kapkami jí dodá svou nezaměnitelnou chuť. Opečené lískové ořechy mají zase na svědomí příjemný křupavý efekt a další živiny. A i když bychom o bezmasém pondělku neměli takto nabádat, malý tip milovníkům masa dát můžeme – třeba hned v úterý ozdobte polévku dozlatova vypečenou slaninou (na pánvi či v troubě), dodá jí zase úplně jiný šmrnc. Zkrátka vylaďte si tuto, už tak výbornou, polévku k dokonalosti dle každého z vás.

Pastináková polévka s lanýžovým olejem a lískovými ořechy

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1 kg pastináku
  • 650 g baby červených brambor
  • hrubozrnnou sůl
  • čerstvý tymián
  • 3 až 4 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • kousek másla
  • 4 stroužky česneku
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1 až 2 lžičky oleje s bílým lanýžem + na pokapání
  • 200 ml 12% smetany na vaření
  • šťávu z ½ citronu
  • 50 g lískových ořechů

Postup

  1. Pastinák ostrouhejte a spolu s bramborami ve slupce důkladně umyjte. Nechte okapat a nakrájejte na menší kousky. Vložte na plech vyložený pečicím papírem, posypejte hrubozrnnou solí, přidejte lístky tymiánu z několika snítek a přelijte olivovým olejem. Vše společně promíchejte a rozprostřete rovnoměrně po celém plechu. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská pěknou barvu.
  2. Šalotku nakrájejte nadrobno a osmahněte na rozehřátém másle dosklovata. Pak přidejte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Upečenou zeleninu přidejte do hrnce, nezapomeňte však ponechat pár kousků brambor a pastináku stranou na ozdobu. Společně orestujte a následně podlijte vývarem. Osolte a ochuťte jednou až dvěma lžičkami lanýžového oleje – v tomto kroku jednejte především podle síly oleje, který používáte. Polévku pár minut prohřejte, nechte propojit chutě a poté rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. 
  3. Vmíchejte smetanu a krátce provařte. Ochuťte citronovou šťávou a podle potřeby ještě osolte. Lískové ořechy nasekejte nahrubo a na pánvi nasucho orestujte. Pastinákovou polévku naservírujte do misek, ozdobte opečenými bramborami s pastinákem, lískovými ořechy a kouskem čerstvého tymiánu. Zakápněte pár kapkami lanýžového oleje a podávejte. Můžete posypat několika hoblinami parmezánu.