Tradiční česnečku všichni známe, lze ji ale připravit i jinak. Zda lépe, to už posuďte sami. Za mě je tato varianta přinejmenším zajímavější. Česnek díky pečení získá nasládlou a kouřovou chuť, kterou navíc podpoří uzená slanina, takže vznikne skvělá chuť umami – tzv. pátá chuť.
Pokud máte za sebou náročnou noc či vás skolila nemoc, česneková polévka bude stejně jako silná kuřecí polévka ideálním pokrmem.
Krémová polévka z pečeného česneku, smetany a slaniny
Na 4 porce potřebujete:
- 3 až 4 velké palice česneku (cca 40 stroužků)
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce másla
- 100 g uzené slaniny
- 1 velkou cibuli
- 5 snítek tymiánu
- 400 g brambor
- 1 l masového či zeleninového vývaru
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- 150 g smetany ke šlehání
- sůl & pepř
K podávání:
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si menší pekáček. Česnekovým paličkám uřízněte vršek tak, aby byly jednotlivé stroužky odkryté. Lehce je polijte olivovým olejem a vložte do rozpálené trouby na cca 60 minut, hotový česnek by měl být tmavě hnědý a zcela měkký.
- Upečený česnek nechte vychladnout. Mezitím rozpalte velký hrnec, následně přidejte lžíci oleje a 2 lžíce másla. Jakmile je tuk rozehřátý, přidejte najemno pokrájenou slaninu a za občasného míchání zprudka opékejte. Po cca 3 minutách přidejte najemno nakrájenou cibuli a lístky tymiánu a dále opékejte, dokud cibule lehce nezhnědne.
- Brambory i se slupkou nakrájejte na drobné kousky a přidejte je do hrnce. Za občasného promíchání opékejte cca 3 minuty, následně přilijte studený vývar. Osolte, opepřete a přidejte najemno pokrájenou hladkolistou petrželku. Přiveďte k varu a zakryté pokličkou nechte mírně probublávat do kompletního změknutí brambor, trvá to cca 20 minut.
- Jakmile jsou brambory měkké, pečené paličky zmáčkněte, vytlačte jednotlivé stroužky a přidejte je do polévky.
- Polévku rozmixujte dohladka nejlépe pomocí stolního mixéru a přelijte zpátky do hrnce. Přidejte smetanu, ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Přiveďte zpět k varu a ještě minutu povařte, nakonec přidejte zbylé dvě lžíce másla.
- Hotovou polévku naservírujte na talíře, můžete zakápnout trochou smetany či olivovým olejem. Doporučuji přidat i krutony z kvasového chlebu a microgreens.