Konzumace kuřecí polévky jako lék na nachlazení je možná klišé, ale chutné klišé. Uvařte si živinami nabitý vývar, doplňte ho o houby a bílkoviny v podobě masa, tofu a vajec a přidejte tolik chilli, kolik jen snesete. Taková polévka vás zahřeje a postaví na nohy při viróze i kocovině.

Recept nám sepsal člen Senior národního Týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kreativní šéfkuchař Martin Staněk, který se netají oblibou chilli, koriandru a této fantastické čínské polévky.

Kuřecí ostrokyselá polévka s houbami a tofu

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 až 5 ks sušeného Jidášova ucha
  • 4 ks sušené shiitake
  • 650 ml základního kuřecího vývaru
  • 1 lžíce houbové sójové omáčky
  • ½ lžíce světlé sójové omáčky
  • ⅓ lžičky chilli vloček
  • Špetka mletého bílého pepře
  • ½ lžičky palmového cukru
  • Sůl
  • 100 g kuřecích prsou nebo vařeného masa
  • 40 g uzeného tofu
  • 40 g bambusových výhonků
  • 2 vejce
  • 20 g bramborového škrobu
  • 50 g rýžového vína
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce sezamového oleje

Na servis:

  • Jarní cibulka
  • Čerstvý koriandr
  • Čerstvá chilli paprička

Postup

  1. Jidášovo ucho a shiitake si každé zvlášť namočte přes noc do vody a druhý den uvařte do měkka. Vývar z shiitake si schovejte a později použijte do polévky, všechny houby nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Do hrnce vlijte kuřecí vývar a vývar z shiitake, společně začněte zahřívat, přidejte obě sójové omáčky, chilli vločky, pepř a cukr a osolte. Celou směs přiveďte k mírnému varu, přidejte na jemné nudličky nakrájené kuřecí prso a pozvolna ve vývaru uvařte. Pokud máte maso již vařené, použijte do polévky to (předem ho nakrájejte či natrhejte).
  3. Do polévky přidejte na 1×1 cm kostičky pokrájené tofu (zbytek balení použijte třeba do závitků), bambusové výhonky a houby. Polévku zahustěte solamylem rozmíchaným v trošce vody, kterou do polévky za stálého míchání přilijte.
  4. V misce si vyšlehejte vejce a vlijte do horké polévky. Tu jen lehce míchejte, aby se vejce pěkně srazilo a zůstaly z něj větší kousky –⁠ když byste polévku při lití míchali příliš rychle, vejce bude úplně rozšlehané a polévka se zakalí.
  5. Na závěr přilijte rýžový ocet, víno a sezamový olej. Tyto suroviny dávejte až na závěr, aby si zachovaly svou intenzivní chuť. Polévku ještě krátce provařte a případně dochuťte.
  6. Servírujte s jemně krájenou jarní cibulku, chilli papričkou a koriandrem. Tyto přísady si každý dopřeje podle své chuti.

Houby: Pokud neseženete Jidášovo ucho a shiitake, zaimprovizujte s hlívou ústřičnou a žampióny.

Léčivý zázvor: Jestli vaříte kuřecí vývar přímo pro tuto polévku, vynechejte tymián a bobkový list, a naopak přidejte plátek čerstvého zázvoru, polévku hezky ovoní.