Pokud jste milovník luštěnin, rychlého vaření a vietnamských pokrmů, bude tento recept to pravé pro vás. Takto připravená čočka vám možná bude připomínat karamelizované maso po vietnamsku, nicméně oproti masové verzi je tato podstatně lehčí. A lehčí bude i samotné vaření, pokud použijete již připravenou čočku z plechovky.
Stupeň pálivosti si můžete v pokrmu regulovat sami. Pokud víte, že budete pokrm sdílet s někým, kdo pálivé nemá příliš rád, přidejte do základu jen asi třetinu červené dlouhé kajenské papričky. Pro minimální pálivost můžete použít i menší zelenou jalapeño zbavenou semínek. Pro zesílení pálivosti pak použijte plátky papričky k posypání jednotlivé porce na talíři.
Čočka na způsob vietnamského karamelizovaného masa
Na 2 až 3 porce potřebujete:
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce kokosového cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky světlé miso pasty
- 2 lžičky rýžového octa
- 3 lžíce horké vody
Dále:
- 2 střední cibule
- 2 lžíce oleje (řepkový nebo olivový)
- 2 až 3 stroužky česneku
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- chilli paprička podle chuti (zde ⅓ červené kajenské papričky)
- 1 plechovka čočky (cca 420 ml), popř. 150 ml sušené čočky
K podávání:
- rýžové nudle nebo rýže
- okurka (stačí asi ½)
- jarní cibulka
- sezamová semínka
- čerstvá chilli paprička podle chuti
Postup
- Připravte si omáčku. Stroužek česneku najemno nastrouhejte nebo prolisujte do misky. Zasypejte cukrem, přidejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, miso pastu a rýžový ocet. Promíchejte, aby se ingredience propojily. Zalijte horkou vodou a ještě zamíchejte. Nechte prozatím stranou.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, zázvor a najemno nakrájenou papričku. Na mírném stupni míchejte asi minutu.
- Podlijte dvěma lžícemi vody a dále opékejte pět minut. Během té doby často míchejte a po jedné až dvou minutách vždy, když se začne směs lehce připalovat, podlijte dvěma lžícemi vody. Směs se nesmí pálit, aby nezhořkla.
- Pokud používáte sušenou čočku, uvařte ji doměkka. Čočku slijte do cedníku a nechte vykapat. Je-li to potřeba, propláchněte. Dobře okapanou čočku vsypte do pánve. Přilijte čtyři lžíce předem připravené omáčky a na vyšším stupni míchejte, dokud se směs opět nezačne lehce připalovat.
- Nakonec podlijte dalšími dvěma až třemi lžícemi omáčky, stáhněte z plotny a promíchejte. Zbytek omáčky přelijte do mističky k podávání.
- Uvařené rýžové nudle, popř. rýži, naservírujte do misek. Okurku nakrájenou na tenká kolečka rozprostřete k okraji misky. Doprostřed nandejte část čočky, posypejte nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky a tenkými plátky chilli papričky.