Název tohoto pokrmu je odvozen od syčivého zvuku, který placka vydává, jakmile vlijete rýžové těsto na horkou pánev. Pamatujte, že čím je placka tenčí, tím bude lepší a křupavější. A i když zrovna nejste v ulicích Vietnamu, chutě voňavé a křupavé placky plněné mungo klíčky, bůčkem a krevetami vás tam rozhodně na chvíli přenesou.

Ve Vietnamu se k jídlům tradičně podávají bylinky a různé druhy salátů, které nesmí chybět na žádném stole. Bylinky jsou příjemně výrazné a dodávají pokrmům specifickou chuť. Listy salátu vnášejí do jídel křupavost, svěží chuť i lepší manipulovatelnost – jídlo zabalené do listu se pak dá snadněji namáčet do oblíbených vietnamských omáček.

Na 4 porce (8 placek) potřebujete:

  • 200 g mungo klíčků
  • bylinky (zelená perila, červená perila, thajská bazalka, rybí máta, klasnatka)
  • saláty (hořčičný list, římský salát, lollo biondo, ledový salát)
  • 350 g vepřového boku
  • rostlinný olej
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 250 g loupaných syrových krevet

Na omáčku:

  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžíce vody
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku (nebo více dle chuti)

Na těsto:

  • 200 g rýžové mouky
  • 2 lžičky tapiokového škrobu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • 1 lžičku soli
  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 ml vody
  • 1 jarní cibuli

Postup

  1. Mungo klíčky, bylinky i na listy rozdělený salát umyjte a nechte okapat. Konkrétní bylinky i salát zvolte podle dostupnosti nebo preferencí. Pro větší autentičnost vietnamských chutí určitě doporučujeme perilu, thajskou bazalku a hořčičný list.
  2. Nyní si připravte omáčku, poté těsto, které si odpočine při přípravě bůčku a krevet. Smíchejte rybí omáčku, vodu, limetovou šťávu a hnědý cukr. Přidejte na malé kousky nakrájený česnek s chilli a promíchejte.
  3. Ve větší míse smíchejte rýžovou mouku s tapiokovým škrobem, cukrem, mletou kurkumou a solí. Kokosové mléko promíchejte s vodou a zalijte jím sypkou směs. Vše řádně promíchejte, dokud nevznikne řidší těsto. Přidáním vody zajistíte, že nebude placka příliš hutná. Nakonec nakrájejte nadrobno zelenou část jarní cibule a vmíchejte do těsta.
  4. Vepřový bok nakrájejte ostrým nožem na menší tenké plátky a vložte do hlubší rozehřáté pánve vytřené kapkou oleje. Orestujte ze všech stran, polijte lžící rybí omáčky a vyjměte z pánve. Krevety vložte do stejné pánve se lžící rozehřátého oleje a orestujte z každé strany asi 2 minuty dorůžova. Zalijte rovněž lžící rybí omáčky a přendejte do misky nebo na talíř.
  5. Pánev na přípravu placek rozpalte a pokapejte trochou oleje. Nalijte sběračku těsta doprostřed pánve a krouživým pohybem rozlijte po celé ploše. Jakmile těsto zpevní, zahýbejte pánví, aby se odlepilo ode dna. Na polovinu těsta položte hrst mungo klíčků, několik plátků bůčku a pár krevet. Přes vloženou náplň opatrně přehněte volnou polovinu palačinky a pohybem pánve umístěte na její prostředek. Nechte společně ještě chvilku prohřát a poté opatrně stáhněte z pánve na talíř. Takto pokračujte do spotřebování těsta i náplně.
  6. Ukrojte nebo utrhněte si kousek vietnamské placky. Položte ji na list salátu s několika bylinkami, zabalte, vzniklý závitek namočte do omáčky a pak už jen vychutnávejte tu božskou chuť.

Tip: Místo rýžové mouky s tapiokovým škrobem se dá koupit přímo hotová směs na vietnamské palačinky „Bánh xèo“.