Původ názvu v sobě skrývá několik teorií. Nejznámější je asi ta nejpikantnější. A to, že omáčka s neslušným názvem – vystihujícím ženy lehčích mravů – má původ právě v neapolských nevěstincích. Další teorií jejího vzniku je, že jistý restauratér neměl čím obsloužit své pozdní hosty, a tak stvořil těstoviny à la bordel (rozuměj, co dům dal). Ať už je to jakkoliv, z těstovin alla puttanesca se stala nejen po celé Itálii proslulá klasika. Lehce pikantní a skvěle dochucená omáčka se smíchá s těstovinami dle libosti, nejčastěji však se špagetami či penne.
Spaghetti alla puttanesca – pikantní špagety s rajčatovou omáčkou s olivami, ančovičkami a kapary
Na 4 porce potřebujete:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 červenou chilli papričku
- 6 filetů ančoviček
- 2 lžíce kaparů
- 4 lžíce černých oliv bez pecky (kalamata)
- 8 cherry rajčat (marzaninetto)
- 400 g sekaných rajčat ve vlastní šťávě
- 1 lžičku oregana
- čerstvě mletý pepř
- 400 g semolinových těstovin (spaghetti, penne, bucatini…)
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
Postup
- Na rozehřátém oleji nechte rozvonět celé stroužky česneku. Přihoďte nadrobno nakrájenou chilli papričku a na kousky natrhaná filátka ančoviček. Míchejte, dokud se ančovičky úplně nerozpustí.
- Stroužky česneku opatrně vyjměte, prolisujte a vraťte znovu do pánve. Přidejte kapary, olivy a na čtvrtiny nakrájená cherry rajčata. Směs prohoďte a přidejte k ní rovněž sekaná rajčata ve vlastní šťávě. Ochuťte oreganem a čerstvě mletým pepřem.
- Nechte vše společně na mírném plameni 20 až 30 minut probublávat, dokud směs nezhoustne. Mezitím uvařte v osolené vodě těstoviny na skus a přidejte do pánve. Smíchejte je pečlivě s omáčkou, posypejte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte.