Původ názvu v sobě skrývá několik teorií. Nejznámější je asi ta nejpikantnější. A to, že omáčka s neslušným názvem – vystihujícím ženy lehčích mravů – má původ právě v neapolských nevěstincích. Další teorií jejího vzniku je, že jistý restauratér neměl čím obsloužit své pozdní hosty, a tak stvořil těstoviny à la bordel (rozuměj, co dům dal). Ať už je to jakkoliv, z těstovin alla puttanesca se stala nejen po celé Itálii proslulá klasika. Lehce pikantní a skvěle dochucená omáčka se smíchá s těstovinami dle libosti, nejčastěji však se špagetami či penne.

Spaghetti alla puttanesca – pikantní špagety s rajčatovou omáčkou s olivami, ančovičkami a kapary

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červenou chilli papričku
  • 6 filetů ančoviček 
  • 2 lžíce kaparů
  • 4 lžíce černých oliv bez pecky (kalamata)
  • 8 cherry rajčat (marzaninetto)
  • 400 g sekaných rajčat ve vlastní šťávě 
  • 1 lžičku oregana
  • čerstvě mletý pepř
  • 400 g semolinových těstovin (spaghetti, penne, bucatini…) 
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup

  1. Na rozehřátém oleji nechte rozvonět celé stroužky česneku. Přihoďte nadrobno nakrájenou chilli papričku a na kousky natrhaná filátka ančoviček. Míchejte, dokud se ančovičky úplně nerozpustí.
  2. Stroužky česneku opatrně vyjměte, prolisujte a vraťte znovu do pánve. Přidejte kapary, olivy a na čtvrtiny nakrájená cherry rajčata. Směs prohoďte a přidejte k ní rovněž sekaná rajčata ve vlastní šťávě. Ochuťte oreganem a čerstvě mletým pepřem.
  3. Nechte vše společně na mírném plameni 20 až 30 minut probublávat, dokud směs nezhoustne. Mezitím uvařte v osolené vodě těstoviny na skus a přidejte do pánve. Smíchejte je pečlivě s omáčkou, posypejte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte.