Minestrina, pastina in brodo, italský penicilin nebo zkrátka kuřecí polévka s drobnými těstovinami, kterou italské babičky vaří dětem a dalším potřebným při nachlazení.

Nejjednodušší verze je samotný kuřecí vývar s těstovinami, lepší a výživnější je pak s rozmixovanou zeleninou. Můžete použít jak tu z vaření vývaru, tak čerstvou a pro ještě chutnější výsledek na másle zlehka orestovanou. Do jídla tak při jednom dostanete vlákninu, tekutiny, vitaminy a další živiny důležité pro posílení organismu. Pro komplexní jídlo vmíchejte i obrané uvařené maso nebo rozšlehané vajíčko.

Když nemáte uvařený vývar: Neustále své okolí otravuji s tím, že vývaru je hlavně v zimě třeba vařit více, a část ho ještě vroucího nalít do čistých sklenic, zavíčkovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Takto připravený vám v lednici vydrží klidně dva týdny, v mrazáku několik týdnů.

Pokud žádný vývar po ruce nemáte, uvařte ho z 600 až 1000 g kuřecích krků, paliček, křídel či skeletu, 2 mrkví, 2 cibulí, 2 řapíků celeru, 10 kuliček pepře, 2 bobkových listů, 6 kuliček nového koření, ½ lžičky tymiánu, 1 lžičky soli a 2 litrů vody. Vývar pak slijte, maso oberte a pro nejjednodušší verzi do polévky rozmixujte přímo zeleninu z vaření vývaru.

Rychlá kuřecí polévka se zeleninou „Italský penicilin“

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • Sůl
  • 200 g drobných těstovin (hvězdičky, orzo, písmenka, nudličky)
  • Hladkolistá petržel
  • Parmezán

Postup

  1. Na kousky nasekanou cibuli, mrkev a řapíkatý celer 5 až 10 minut restujte na másle. Tento krok lze vynechat, ale opečení dodá polévce výrazně lepší chuť a z mrkve se uvolní karotenoidy.
  2. Přidejte plátky česneku, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte vývarem, osolte a vařte 30 až 40 minut nebo až je zelenina zcela měkká.
  3. Zeleninu sceďte nebo děrovanou lžící vyndejte do mixéru, kde ji spolu s částí vývaru rozmixujte. Mezitím v osolené vodě uvařte těstoviny. Do vývaru vraťte rozmixovanou zeleninu a přidejte těstoviny.
  4. Na talířích ozdobte sekanou petrželí a nastrouhaným parmezánem.

Tip pro sytější polévku: Do vroucí polévky vmíchejte dvě rozšlehaná vejce a přidejte obrané maso z vaření vývaru.