Jednoduše vypadající talíř v sobě propojuje sofistikované chutě, které jsou navíc otiskem rozlišných druhů kuchyní. A přesto jim to krásně ladí. Například takové červené zelí. To se na našich talířích objevuje od nepaměti. Dijonská hořčice je zase ryze francouzská záležitost. Pro kokosy už bychom ale museli za oceán. A koření dukkah, které si určitě zamilujete i v salátech, s vejci, sýry, rybami i dalšími pokrmy, pochází z Egypta.

Jak pestré! Sláva moderní době, která nám dává tolik možností objevovat. Zdravé jídlo tak rozhodně není nuda, ani když si ho chystáme v domácím prostředí, a navíc, pokud chceme trochu ušetřit, máme i možnost připravit toto jídlo ve skromnějším budgetu.

Zelí, které hraje na talíři jasnou hlavní roli, není položkou nijak zatěžující. Kokosový jogurt můžete nahradit běžným bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Dip nebude mít kokosovou příchuť, ale zato ho můžete dochutit kořením, které byste použili do dukkahu – římským kmínem, koriandrem, trochou fenyklu a pepře. Dukkah je sice úžasná záležitost, ale pečené zelí bude skvěle chutnat i s vlašskými ořechy nebo nasucho opečeným sezamem.

Pečené zelí s kokosovým dipem a kořením dukkah (vegan)

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 hlávku červeného zelí
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Koření dukkah:

  • ½ hrnku vlašských nebo lískových ořechů (nebo jejich mix)
  • ½ hrnku nesolených, loupaných pistácií
  • ¼ hrnku sezamových semínek (bílá nebo mix bílých a černých)
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • ½ lžičky fenyklových semínek
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Kokosový dip:

  • 250 g hustého kokosového jogurtu
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky medu nebo javorového sirupu
  • Sůl

Dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 2 lžičky medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

K podávání:

  • Microgreens a klíčky všeho druhu

Postup

  1. Zelí rozkrojte na čtvrtiny. Pokud chcete mít zelí více propečené – měkčí, můžete rozkrojit na šestiny. Plech vyložte pečicím papírem a kusy zelí na něj položte. Potřete nebo pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte při 200 °C 50 až 60 minut.
  2. Pokud na přípravu kořenící směsi dukkah používáte lískové ořechy, předem je nasucho opečte na pánvi, dokud nezačne slupka praskat. Poté přendejte do utěrky a mněte, aby se z nich slupka stáhla.
  3. Zbylé ořechy a sezam opékejte pár minut nasucho na pánvi. Přidejte sezamová semínka, případně lískové ořechy a ještě chvíli opékejte a prohazujte, aby sezam začal lehce zlátnout. Přesypejte na talíř.
  4. Na pánev vsypte římský kmín, koriandr a fenykl a také chvíli opékejte, aby se koření rozvonělo. Přesypejte do hmoždíře, nechte chvíli chladnout a poté roztlučte.
  5. Zcela vychladlé ořechy se sezamem a koření vložte do mixéru, přidejte větší špetku soli a trochu pepře a mixujte najemno.
  6. Kokosový jogurt promíchejte s tahini pastou, prolisovaným česnekem, medem a špetkou soli. Než se dopeče zelí, nechte v lednici.
  7. V mističce nebo skleničce prošlehejte ingredience na dresink
  8. Na talíře rozetřete část kokosového dipu. Naservírujte na něj dvě čvrtiny zelí, přelijte dresinkem a posypejte kořením a klíčky.