Krémová polévka plná jednoduchých čerstvých surovin je přesně ten typ jídla, co v zimě potřebujeme: zahřeje a potěší chuťové buňky, a přitom dodá potřebné živiny. Finská bramborová polévka s lososem lohikeitto je také výborný způsob, jak do jídelníčku bezbolestně zařadit víc ryb.

Lohikeitto: krémová lososová polévka s bramborami a smetanou

Na rybí vývar (nebo použijte kuřecí/zeleninový) potřebujete:

  • 1 kg ořezu z lososa či jiné ryby (např. z Rohlíku)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 1,4 l vody

Na 4 velké porce polévky:

  • 1 pórek nebo 3 jarní cibulky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru (lze vynechat)
  • 2 lžíce másla
  • 4 velké brambory (600 g)
  • 1 l rybího vývaru
  • Sůl & pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g (nebo více) filetu z lososa
  • Citron
  • Čerstvý kopr

Postup

  1. Nejprve uvařte vývar: rybí ořez (např. na Rohlíku mají výbornou polévkovou směs z norského lososa), očištěnou zeleninu a koření zalijte vodou a pozvolna vařte alespoň hodinu, lépe však dvě. Sceďte a odměřte si litr vývaru, kdyby ho bylo málo, dolijte ho vodou. Použít ovšem můžete i kvalitní kupovaný nebo domácí zeleninový či kuřecí vývar.
  2. Pórek podélně rozpulte, propláchněte a nakrájejte na půlkolečka. Cibuli, mrkev, celer a brambory také očistěte a pokrájejte na kostičky. Veškerou zeleninu kromě brambor nyní opečte na másle do lehce zlatova, během opékání osolte.
  3. Přidejte brambory, vývar a trochu soli a vařte asi 20 minut doměkka. Pokud máte rádi krémové polévky, polovinu obsahu hrnce pak rozmixujte dohladka, polévka se tím i zahustí.
  4. Vmíchejte smetanu, čerstvě mletý pepř a na kousky nakrájeného lososa, kterého nechte v polévce těsně pod bodem varu už jen cca 3 minuty prohřívat. Jde o to, aby byl tepelně upravený, ale stále šťavnatý. Druhá možnost je ho opéct na pánvi a polévku s ním obložit až na talířích. Polévku každopádně ještě dochuťte citronovou šťávou a sekaným koprem.

Tip: Do restovaného základu přidejte další zeleninu, hodí se kořenová petržel, kedlubna, tuřín, bulvový celer i fenykl. Ten je ovšem dost výrazný, takže ho dejte raději jen půl bulvy, nať potom můžete použít místo kopru na posypání.