skip to main content

Jaro na talíři. Svěží špenátovo-hráškový krém s lososovými noky

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kolikrát jste se už na jídelních lístcích setkali s bramborovými noky se špenátem a lososem? Tato hitovka už přestala být dávno hitovka. Zatímco špenátovo-hráškový krém s lososovým nokem už je rarita, se kterou se nejspíš setkáte jen u vás doma. Tedy do té doby, než ji od vás nějaká restaurace „obšlehne“. Jakmile by ji totiž nějaký kuchař ochutnal, s velkou pravděpodobností se jeho restaurace bude okamžitě touto výtečnou polévkou pyšnit.

Špenátovo-hrášková polévka s lososovými noky

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cibule
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 120 až 130 g oloupaných brambor
  • 200 g hrášku
  • 2 lžičky najemno pokrájeného tymiánu
  • 1 lžička najemno pokrájeného oregana
  • 250 g špenátu
  • Sůl

Lososové noky:

Reklama
  • 30 g střídky z bílého pečiva
  • 50 g 30% smetany
  • 100 g lososa
  • 15 g žloutku
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Sůl

K podávání:

  • Citron
  • Zakysaná smetana
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět.
  2. Přidejte najemno nasekaný stroužek česneku, krátce promíchejte, aby se rozvoněl, a zalijte vývarem. Vmíchejte na kostky pokrájené brambory, osolte a vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Do hrnce přidejte hrášek a bylinky. Vařte 3 minuty. Poté přidejte špenát a jen krátce vařte, aby listy ovadly. Rozmixujte polévku na jemný krém.
  4. Střídku pečiva rozmixujte nadrobno. Zalijte ohřátou smetanou a promíchejte.
  5. Lososa rozmixujte na jemnou pastu a tu přidejte spolu se žloutkem a citronovou kůrou k nasáklému pečivu. Osolte a důkladně promíchejte. Hotovou směs nechte v lednici 30 minut odpočívat.
  6. Z lososového „těsta“ vykrajujte pomocí lžic noky. Vkládejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou a 3 minuty vařte. Opatrně vyjměte na talíř.
  7. Polévku servírujte s noky, plátkem citronu a smetanou. Můžete posypat čerstvými bylinkami, čerstvě mletým pepřem a například slanou granolou nebo semínky.