Na tento recept inspirovaný thajskou kuchyní nemusíte nutně využít jen spodní stehna, ale klidně jakoukoli jinou partii kuřecího masa – horní stehna, prsa s kůží, křidýlka. Stehna mají výhodu, že zůstávají v každém případě o něco šťavnatější než kuřecí prsa. Nicméně šťáva z pečeného masa a glazé k potření zvládne případnou „suchost“ napravit.
Ke kuřeti můžete podávat jasmínovou rýži, pečenou zeleninu nebo různé druhy placek. Pokud si chcete dát s přílohou více záležet, vyzkoušejte nudlový salát se zeleninou a bylinkami. Zajímavým doplňkem mohou být korejské nakládané okurky Oi Muchim.
Kuřecí paličky na medu a citronové trávě
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg kuřecích spodních stehen
- 2 stroužky česneku
- 1 malá šalotka
- 1 stonek citronové trávy
- 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 rovná lžíce kokosového cukru
Omáčka na potření:
- 4 lžíce sójové omáčky
- ½ lžíce rybí omáčky
- Šťáva z ½ limety
- 2 lžičky medu
- 1 stonek citronové trávy
- 1 větší stroužek česneku
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- 100 ml vody
- 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
Na posypání:
- Jarní cibulka
- Chilli paprička
- Koriandr
Postup
- Šalotku, česnek i měkký střed citronové trávy nakrájejte najemno a vložte do misky. Přidejte čerstvý zázvor, olej, sójovou a rybí omáčku, cukr a promíchejte. V marinádě obalte kuřecí stehna. Nechte při pokojové teplotě odpočívat půl hodiny nebo zakryté fólií marinujte přes noc v lednici.
- Maso i s marinádou přendejte do pekáče. Zakryjte a pečte při 200 °C 30 minut.
- Po půlhodině maso odkryjte a troubu přepněte na grilování při teplotě 220 °C. Dopékejte asi 15 až 20 minut dozlatova.
- Připravte si omáčku na potření. Do malého kastrůlku nalijte sójovou a rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přidejte med, najemno nakrájený střed citronové trávy a česnek, mletý zázvor a 2/3 vody. Ve zbytku vody rozmíchejte kukuřičný škrob, ale prozatím nechte stranou. Směs v kastrůlku vařte 1 až 2 minuty. Pak za stálého míchání zalijte vodou se škrobem a vařte další 1 až 2 minuty. Odstavte z plotny. Hotové maso potřete uvařenou omáčkou, posypejte najemno nakrájenou jarní cibulkou, chilli papričkou a čerstvým koriandrem.