Spojte hned několik chutí pozdního léta do jednoho slaného koláče: kombinace sladkých hrušek, křupavých ořechů a karamelizované cibule je perfektně vyvážená a výborně se doplňuje s výrazným sýrem s modrou plísní. Takový quiche se pak hodí jak s sebou na cesty nebo na piknik, tak se salátem a sklenkou vína jako lehká studená večeře.
Ořechový sýrový quiche s karamelizovanou cibulí, hruškami a gorgonzolou
Na 27 cm korpus potřebujete:
- 50 g vlašských ořechů
- ½ lžičky sušeného nebo 1 prolisovaný stroužek čerstvého česneku
- ½ lžičky soli
- 200 g hladké mouky
- 80 g másla
- 1 vejce
- 4 lžíce bílého vína nebo vody
Na náplň:
- 30 g másla
- 3 střední červené cibule (cca 280 g)
- Sůl & pepř
- 2 lžíce balzámového octa
- 200 g kysané smetany
- 3 vejce
- 150 g gorgonzoly, stiltonu nebo nivy
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 2 hrušky
- 50 g vlašských ořechů
Postup
- Ořechy rozmixujte najemno. Do mixéru přidejte všechny zbývající suroviny kromě vína a rozmixujte na drobenku. Dle potřeby přidejte asi 4 lžíce vína či vody, až vznikne jednolité těsto. Rukama ho natlačte do koláčové formy a dejte na 20 minut do lednice.
- Dno korpusu pak propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem pečicího papíru a zatižte suchými fazolemi. Pečte 10 minut při 180 °C, poté odstraňte fazole a papír a pečte dalších 10 minut. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.
- Mezitím oloupejte, rozpulte a na klínky pokrájejte cibule. 15 minut je pak za občasného míchání opékejte na másle na středním plameni dozlatova. Po chvíli cibule dost osolte a na závěr zakápněte octem. Nechte chvíli vychladnout.
- Smetanu prošlehejte s pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, další solí, vejci, polovinou nadrobeného sýra a tymiánem. Vmíchejte cibuli, nalijte na předpečený korpus, obložte plátky hrušek a posypejte zbylým sýrem a ořechy. Lépe vypadají celé půlky, praktičtější na jezení jsou ořechy nahrubo nasekané. Koláč vraťte do trouby a pečte asi 35 minut.
- Quiche se nejlépe krájí až po úplném vychladnutí, nejlepší je však ještě teplý.