Kapr s povidlovou omáčkou se sušeným ovocem a ořechy neboli tzv. „na černo“ je daleko starší dochovanou úpravou než dnes populárnější kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem.
Variant tohoto receptů je nespočet – třeba s černým pivem nebo perníkem, pečený či vařený, původně se dokonce podával zcela bez přílohy.
Dnes zasednete ke štědrovečernímu menu, které je u vás v rodině oblíbené, pokud byste ale rádi rybí inspiraci od šéfkuchaře nebo zvolíte zcela postní variantu s tofu, nechť vám jsou naše recepty inspirací a užijete si pohodové a chutné Vánoce.
Kapr na černo
Na 4 porce potřebujete:
- 4 podkovy z kapra
- 2 lžíce másla
- 70 g nastrouhané mrkve
- 70 g nastrouhané petržele
- 50 g celeru
- ½ cibule
- 2 lžíce hnědého cukru
- 250 ml rybího vývaru
- 2 plátky citronu + k podávání
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 3 lžíce švestkových povidel
- 3 sušené švestky
- 1 lžíce rozinek
- 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce plátků mandlí
- Sůl
Postup
- Ve velké pánvi na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nasekanou cibuli. Když začnou zlátnout, zasypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte cca 250 ml rybího vývaru, plátky citronu, rozmarýn a koření (ideálně v pytlíčku z kousku gázy, aby se dalo později pohodlně z omáčky vyndat).
- Omáčku zamíchejte a vložte do ní osolené porce kapra a duste cca 7 až 10 minut. Pak je vyndejte a do omáčky přidejte povidla, nasekané sušené švestky, rozinky, vlašské ořechy a plátky mandlí. Vařte na mírném plameni společně ještě asi 20 minut, pak vyndejte sáček s kořením, rozmarýn a plátky citronů a do omáčky vraťte porce kapra.
- Kapra na černo servírujte s bramborovými pusinkami nebo kroketami, někdy se podává i s knedlíkem. Každou porci můžete ještě posypat nasucho praženými plátky mandlí.