Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Pokud jste na jedlé kaštany zanevřeli z toho důvodu, že jste se rok co rok na vánočních trzích prali s jejich olupováním a špínou za nehty, teď je na čase to změnit. Kaštany už naštěstí seženete oloupané, a proto si z nich bez námahy můžete upéct úchvatný cheesecake s perníkovou příchutí. A pakliže jste fanouškem sofistikovanějších chutí, přimíchejte do náplně i trochu pomerančové kůry, která k perníkovému koření a kaštanům skvěle ladí.
Na korpus o průměru 21 cm potřebujete:
- 130 g kakaových máslových sušenek (například Bebe)
- 50 g mandlí
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- 60 g másla, rozpuštěného
- Máslo na vymazání formy
Náplň:
- 100 g pečených loupaných kaštanů (prodává například Rohlík)
- 4 lžíce 30% smetany
- 180 g moučkového cukru
- 400 g krémového sýra (nejlépe Philadelphia)
- 350 g ricotty
- 3 vejce
- kůra z ½ pomeranče (lze vynechat)
Ganache:
- 50 g čokolády
- 25 g smetany ke šlehání
- 1 lžička másla
Na dozdobení:
Postup:
- Sušenky nasekejte v robotu najemno. I mandle rozmixujte dohladka. V míse smíchejte sušenky, mandle, kakao, perníkové koření a zalijte rozpuštěným máslem. Důkladně ingredience promíchejte.
- Dno dortového korpusu vyložte pečicím papírem. Boky lehce vytřete máslem. Na dno rovnoměrně rozprostřete sušenkovou směs a umačkejte. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a 10 minut pečte.
- Než se předpeče korpus, připravte si náplň. Kaštany vložte do mixéru a mixujte nadrobno. Přilijte smetanu a dál mixujte, dokud nevznikne pasta.
- Kaštanovou směs rozetřete s cukrem a sýry. Do směsi vmíchejte vidličkou prošlehaná vejce. Vejce nešlehejte dlouho, aby cheesecake nepraskl. Náplň můžete dochutit pomerančovou kůrou.
- Směs nalijte na předpečený korpus. Troubu ztlumte na 160 °C a pečte dalších 60–70 minut. Nechte cheesecake zcela vychladnout. Při vyndávání z trouby buďte velice opatrní a s koláčem příliš netřeste, aby nepraskl.
- Smetanu přiveďte k varu. Vsypte do ní čokoládu nalámanou na drobné kousky a rozmíchejte. Přidejte také lžičku másla a míchejte, dokud se nerozplyne. Krém přendejte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou a cheesecake ozdobte podle své fantazie. Ozdobte ovocem a nechte v lednici vychladit.