Když se letos nechystáte do orientu, musí orient za vámi. Voňavé a šťavnaté kebaby se salátem tabbouleh vás tam totiž alespoň na moment přenesou.
Přísady použité k dochucení masa potěší především milovníky kuchyně Blízkého východu. Kdyby se vám ale orientální ochucení časem přejedlo, můžete kebaby dochutit i jinak a doladit tím směrem také doplňky a přílohy: namísto fety použijte do kebabů necelé poloviční množství parmezánu, z bylinek vyberte třeba bazalku a tymián, můžete přidat i nějaké to sušené rajče a rázem jste v Itálii. Jako přílohu můžete podávat salát panzanella. Ke španělskému rázu se přiblížíte zase sýrem manchego, olivami a například uzenou paprikou. Jako přílohu servírovujte pečené brambory.
Velice osvěžující salát tabbouleh jsem v tomto případě připravila s bulgurem, který může suplovat například quinoa, kuskus nebo pohanka. Doporučuji bulgur vařit předem, aby vám stačil dobře vychladnout. Salátu svědčí i vychlazení v lednici, v tom případě ale přidejte sůl až těsně před podáváním. Jakmile totiž salát osolíte, rajčata pustí více šťávy, což salátu nesvědčí.
Hovězí kebaby v cuketě s tahini dipem a salátem tabbouleh
Na 4 porce potřebujete:
- 50 g střídky bílého pečiva, den starého
- 30 g piniových semínek
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 žloutek
- 60 g sýru feta
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl & pepř
Tahini dip:
- 2 plné lžíce tahini pasty
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce vody
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
- Pár snítek koriandru
- 1 lžička uzené mleté papriky
- Sůl
Navíc:
- 2 cukety
- Olivový olej
- Sůl & pepř
Tabbouleh:
- 100 g bulguru
- 4 větší rajčata
- 2 až 3 jarní cibulky
- 2 hrsti petrželky
- Asi 5 snítek máty
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl & pepř
Postup
- Bulgur uvařte doměkka a nechte vychladnout.
- Pečivo natrhejte na malé kusy a v misce zalijte 70 ml teplé vody. Prsty promíchejte a nechte odstát.
- Piniová semínka nasucho opečte na pánvi.
- Do větší mísy vložte mleté maso. Přidejte žloutek, rozdrobenou fetu, najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, najemno nakrájený rozmarýn, petržel, římský kmín, koriandr, oregano, sůl a čerstvě mletý pepř. Pečivo znovu prsty promíchejte a přendejte k masu. Přidejte opečená pinová semínka a dobře celou směs promíchejte. Dejte odležet do lednice.
- Cuketu nakrájejte na plátky silné asi 3 až 4 mm. Rozpalte pánev, potřete trochou oleje a cuketu opékejte dozlatova z obou stran. Každou stranu lehce osolte. Dávejte zatím stranou na talíř.
- Než opečete všechnu cuketu, pusťte se do tvarování kebabů. Z masové směsi tvarujte válečky dlouhé asi 8 cm, silné asi 2,5 cm. V pánvi rozehřejte trochu oleje a kebaby zprudka opečte, aby se zatáhly. Přetáčet je můžete po třetinách. Opečené kebaby odkládejte na talíř.
- Každý masový váleček obtočte kouskem cukety a pokládejte spojem vespod na plech vyložený pečicím papírem. Lehce opepřete. Při 200 °C v režimu horkovzduch pečte 15 minut v troubě.
- Promixujte ingredience na dip a prozatím jej odložte stranou.
- Rajčata zbavte tekutých vnitřků a pak nakrájejte na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Petržel a mátu nasekejte najemno. Bulgur, rajčata, cibulku, bylinky, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř promíchejte ve větší míse.
- Kebaby servírujte s dipem a čerstvě připraveným salátem.