Mrkvové dorty miluji (a to nejen pro onen dobrý pocit, že spolu se zákuskem přeci konzumuji i zeleninu), ne vždy mě ale láká strouhání mrkve. V Brazílii a Portugalsku na to vyzráli velice přímočaře – mrkev i další suroviny jednoduše mixují. Takovému koláči se říká bolo de cenoura, neboli, nepřekvapivě, koláč z mrkve, a často se doplňuje geniální čokoládovou polevou z kondenzovaného mléka zvanou brigadeiro.
Bolo de cenoura: jednoduchý mrkvový koláč z mixéru (bez strouhání)
Na 22cm formu potřebujete:
- 6 menších nebo 4 velké mrkve (400 g)
- ½ hrnku řepkového, slunečnicového či kokosového oleje (120 ml)
- 4 vejce
- ½ hrnku cukru krupice (120 g)
- 2 hrnky hladké mouky (350 g)
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky soli
Čokoládová poleva brigadeiro:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (400 g)
- 30 g holandského kakaa
- 1 lžíce oleje
- 1 špetka soli
Postup
- Mrkev oloupejte, pokrájejte na menší kusy, vložte s tukem do mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte vejce a cukr, znovu promixujte a nakonec v míse smíchejte s moukou, kypřicím práškem a solí.
- Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené (nebo tukem vymazané a moukou vysypané) formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 35 až 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
- Salko, kakao, olej a sůl spolu za častého míchání asi 15 minut povařte na hustou polevu. Naneste na vychladlý nebo alespoň vlažný koláč a posypejte čokoládovou rýží, jedlými květy, kokosovými lupínky či hoblinkami čokolády.
Tip: Pokud máte pěknou ranou mrkev, ani ji nemusíte loupat, stačí dobře odrhnout drátěnkou a odříznout konce.