Tacos neboli tortilly plněné trhaným masem, jackfruitem či rybou nás zkrátka baví. Jsou rychle hotové, pokaždé je můžete servírovat jinak a ještě jsou ideálním jídlem ke společnému stolování, protože si je každý obloží přesně podle své chuti. Tentokrát se více než na náplň (byť i ta je delikátní) zaměříme na placky samotné.
Protože jestli je něco ještě lepší než tacos, tak to jsou tacos z tortill, které samy o sobě chutnají geniálně. Mrkvové placky se sýrem jsou zcela bez pšeničné mouky, a tedy bez lepku, díky vejcím a sýru i dobře zasytí a o jejich lahodné chuti a křupavých okrajích se snad brzy přesvědčíte sami…
Low carb mrkvové tortilly/tacos s krevetami a avokádem
Na 2 porce/4 placky potřebujete:
- 200 g strouhané mrkve
- 70 g strouhaného čedaru
- 40 g mandlové mouky
- 2 vejce
- ¼ lžičky soli
- Olivový olej na potření
K podávání:
- 1 až 2 zralá avokáda
- 1 jalapeño paprička
- ¼ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
- 1 jarní cibulka nebo šalotka
- 2 lžíce sekaného koriandru
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- ½ limety
- Sůl
- Další zelenina (kukuřice, rajčata, salát)
Na krevety:
- 20 tygřích krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky sladké papriky
- ¼ lžičky sušeného nebo 1 stroužek čerstvého česneku
- ¼ lžičky chilli
- ¼ lžičky soli
- ½ limety
Postup
- Mrkev oloupejte, nastrouhejte, odvažte si 200 gramů a tepelně ji upravte: v mikrovlnné troubě ji stačí v misce pokapat vodou, přikrýt talířkem a 3 minuty na nejvyšší výkon zahřívat. Mrkev můžete ale vařit i v páře (cca 5 minut) nebo v hrnci ve vodě (tam je praktičtější ji strouhat až po uvaření, mrkev vcelku potřebuje ke změknutí alespoň 10 minut). Nechte vychladnout a poté z ní v látkovém kapesníku či utěrce vymačkejte co nejvíce tekutiny, díky tomu budou placky držet pohromadě.
- Mrkev smíchejte se sýrem, mandlovou moukou, vejci a solí a na plech pokapaný olejem vytvořte 4 asi 3 mm silné placky. Potřete je olejem i svrchu, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli vychladnout na plechu a můžete plnit! Placky lze také nechat vychladnout na válečku či lahvi, aby vznikly misky na tacos.
- Avokádo pokrájejte na kostky a smíchejte s najemno nasekanou papričkou, sušeným nebo čerstvým prolisovaným česnekem, jarní cibulkou a koriandrem. Dochuťte římským kmínem, limetovou šťávou a solí.
- Krevety osušte, smíchejte s olejem, paprikou, sušeným nebo čerstvým nasekaným česnekem, chilli a solí. Zprudka krátce orestujte na rozpálené pánvi a zakápněte limetou.
- Na placky pak rozdělte avokádo a krevety, podle chuti obložte další zeleninou, chilli či koriandrem, a podávejte.