Pokud pořád hledáte recept na nádherně nadýchanou, vláčnou a lahodnou bábovku, právě jste ho našli. Díky citronu je navíc příjemně svěží a odvážlivci, kteří milují netradiční chutě, ji mohou dochutit tymiánem.

Tymián k citronu skvěle pasuje nejen ve slaných pokrmech. Zajímavé spojení citronové chuti bude fungovat i s levandulí. Té přidejte jednu lžíci. Recept je možné přetvořit i na mramorovanou bábovku: namísto citronové kůry a šťávy přidejte dvě lžičky vanilkové pasty nebo extraktu a třetinu těsta ochuťte dvěma lžícemi kakaa.

Foto Martina Baťhová

Citronová bábovka s tymiánem a podmáslím

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 150 g změklého másla
  • 170 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 4 vejce + 1 žloutek                                                                             
  • 250 g podmáslí
  • 300 g hladké mouky
  •  2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 2 lžičky tymiánu (lze vynechat) + na ozdobení
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • špetku soli
  • máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy

Poleva:

  • 1 bílek
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 až 3 lžičky citronové šťávy

Postup

  1. Než se pustíte do práce, vyndejte s předstihem ingredience na kuchyňskou linku, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou.
  3. Máslo utřete s oběma cukry do světlé pěny. Bude to trvat asi pět až sedm minut.
  4. Oddělte žloutky od bílků a bílky ponechte zatím stranou. Do pěny metlou zašlehejte celkem pět žloutků. Poté zašlehejte podmáslí.
  5. Ve vedlejší míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, citronovou kůrou a tymiánem. Sypkou směs zašlehejte do máslovo-vaječné. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu.
  6. Ze čtyř bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. Ten zapracujte zlehka do těsta.
  7. Těstem naplňte bábovkovou formu a uhlaďte vařečkou.
  8. Pečte při 180 °C 45 až 50 minut. Po upečení nechte chladnout ve formě asi půl hodiny a pak překlopte na talíř.
  9. Připravte si polevu. Bílek smíchejte s cukrem, zakápněte citronovou šťávou a pak metličkou šlehejte pár minut. Poleva by se měla trochu líně, ale ne příliš pomalu táhnout z metly po jejím vytažení.
  10. Bábovku ozdobte polevou a nakonec posypejte lístečky tymiánu.  
Foto Martina Baťhová