Uznávám, dávat si sladké jídlo jako hlavní chod je trochu bizarní a ryze český zvyk, leč určitě ne dostatečný důvod pro zavrhnutí plněných ovocných knedlíků. Dopřejte si je v těžce sezonní variantě s právě dozrávajícími meruňkami, jemným tvarohem a co nejpoctivější vrstvou rozpuštěného másla.

Snadné tvarohové knedlíky s meruňkami báječně ladí s marcipánem, který ovoce také příjemně dosladí zevnitř. Fungují ovšem i s jahodami, švestkami (v tom případě je pak posypejte směsí mletého máku a cukru) nebo třeba borůvkami. A pak už bude jen na vás, jestli je budete podávat jako typicky český dezert, nebo si je projednou dopřejete opravdu v množství hlavního jídla…

Tvarohové meruňkové knedlíky s marcipánem

Na 4 dezertní porce potřebujete:

  • 50 g změklého másla
  • 30 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu (v kostce)
  • 1 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 10 až 15 zralých meruněk
  • 80 g marcipánu

Dále:

  • Rozpuštěné máslo
  • Mandlové lupínky či sekané pistácie
  • Moučkový cukr

Postup

  1. Změklé máslo utřete s cukrem a solí a postupně zapracujte tvaroh (tučný v kostce, nikoli ve vaničce!), vejce a mouku, až vznikne poměrně tuhé těsto. Přikryjte ho a nechte chvíli nabobtnat, než si připravíte meruňky.
  2. Meruňky omyjte, osušte a vypeckujte tak, aby zůstaly vcelku: nožíkem je nařízněte a opatrně vyndejte pecku. Místo té do každé meruňky vtlačte kuličku marcipánu.
  3. Do ruky si vezměte kousek těsta, vytvarujte z něj tenkou placičku a každou meruňku pečlivě zabalte tak, aby nikde nevyčuhovala. Podle velikosti ovoce vám těsto vyjde na 10 až 15 knedlíků.
  4. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte ještě 5 minut od chvíle, kdy všechny vyplavou na hladinu. Jeden knedlík pak zkuste, a pokud bude meruňka stále tuhá, vařte je ještě o chvíli déle.
  5. Podávejte hojně polité rozpuštěným máslem, lehce pocukrované (sladké je těsto i marcipán) a posypané plátky mandlí, pistáciemi, tvarohem na strouhání, mákem a cukrem, strouhaným perníkem, nadrcenými karamelovými sušenkami či piškoty nebo orestovanou strouhankou.

Co se zbylým marcipánem: Marcipán se obvykle prodává ve větším balení, proto ho buď v lednici schovejte na další várku knedlíků, nebo ho prsty rozmělněte do drobenky na letní jogurtový koláč, který tentokrát upečte s třešněmi, broskvemi, nektarinkami nebo právě meruňkami.