skip to main content

Shortcakes s meruňkami. Ultravláčné koláče pro pekaře – začátečníky

Jestli pečení není zrovna disciplína, u které byste se skvěle bavili a toužili si hodiny realizovat sen o božském zákusku, zkraťte to! Vyzkoušejte recept na nekynuté, krásně vláčné bochánky plněné šlehačkou a ovocem. Většinu práce se shortcakes za vás udělá robot, trouba a šlehač. A pak že ‚bez práce nejsou koláče‘!

Těsto je v tomto případě ochucené citronovou kůrou, ale vyměnit ji můžete případně i za vanilku. Až nadejdou chladné měsíce, zkuste přimíchat trochu skořice nebo kardamomu a namísto meruněk použijte třeba pečené hrušky nebo jablka. Teď, kdy pod horkým sluncem dozrává spousta ovoce, vyzkoušejte různé alternativy a pohrajte si s čerstvou úrodou. Meruňky můžete nahradit tradičními jahodami nebo broskvemi, třešněmi, malinami, ostružinami i dalším šťavnatým ovocem.

Nekynuté koláče (shortcake) s meruňkami, mátou a šlehačkou

Na 16 kousků potřebujete:

  • 530 g hladké mouky + na podsypání
  • 50 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 220 g másla
  • 1 vejce
  • 70 g 30% smetany
  • 200 g plnotučného mléka
  • Vejce + 1 lžíce mléka na potření
Reklama

Náplň:

  • 700 ml 40% smetany
  • Moučkový cukr
  • 8 meruněk
  • Hrst máty
  • Javorový sirup

Postup

  1. Mouku smíchejte s cukrem, solí, sodou a kypřicím práškem. Co nejrychleji, ideálně v robotu, vpracujte do mouky na kostičky pokrájené máslo.
  2. Ve vedlejší misce prošlehejte vejce se smetanou a mlékem a přilijte k moučné směsi. Krátce zpracujte. Vznikne těsto polotuhé konzistence. Překlopte jej na dobře podsypaný vál, obalte v mouce a rukama utvořte plát silný asi 2,5 cm.
  3. Skleničkou vykrajujte z těsta kolečka. Během vykrajování si okraje sklenice obalte v mouce, aby se těsto na sklo nelepilo.
  4. Kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vejce prošlehejte se lžící mléka a každé kolečko potřete. Pečte při 210 °C cca 20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí bochánky rozkrojte napůl.
  5. Meruňky nakrájejte na slabé měsíčky nebo na kostičky. Vsypte do misky. Mátu nakrájejte najemno a přidejte k meruňkám. Zakápněte javorovým sirupem (množství podle chuti) a promíchejte. Nechte v lednici asi půl hodiny odstát.
  6. Vyšlehejte smetanu dotuha a podle chuti oslaďte moučkovým cukrem – s ohledem na to, že meruňky se macerují v javorovém sirupu.
  7. Na každý spodní díl korpusu naneste asi lžíci vyšlehané smetany. Posypejte meruňkami a přikryjte vrchním dílem korpusu.